ИТ настан: Околу 200 креативци направија 27 игри на Global Game Jam во Скопје и Битола

Околу двеста програмери, инженери, ентузијасти, гејмери и уметници се собраа во Скопје и Битола да ги прослават видео игрите во викендот на Global Game Jam, кој по втор пат се одржува во Македонија. Организатор на настанот повторно е Македонската асоцијација за развивање на игри (МАГДА), со поддршка на KAMAI Media и Гораст Цветковски. Настанот беше 48-часовен маратон на кој се креираа игри од нула.

На Global Game Jame Macedonia имаше околу 200 учесници, со исто толкав број на публика, па дури имаше и десетина дечиња од по 13 години кои учеаа да програмираат и креираа игри. Во Македонија беа креирани 27 игри, кои можат да се додадат на над 4.200-те игри креирани во светски рамки, од сите локации на кои се одржа GGJ. Првите три места во Битола ги освоија игрите Angle, Entropy и Unreal Shadows, a наградата за најинтересна изведба е за Wait for me. Во Скопје победници се Inspired, Ben и Who am I. Останатите игри можете да ги погледнете на сајтот на Global Game Jam и тоа од Битола и Скопје.

1 коментар на “ИТ настан: Околу 200 креативци направија 27 игри на Global Game Jam во Скопје и Битола

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии