General Motors ветува батерија за 1,6 милиони километри

Дејан Соколоски

во Вести

Во време кога стандардните батерии за електрични возила едвај поминуваат помеѓу 160 000 и 320 000 километри пред да одат на рециклирање, неверојатно звучи најавата на General Electric со која компанијата ветува батерија од 1 милион милји.

Веста за овие батерија ја пренесе заменик претседателот на компанијата Даг Паркс на онлајн конференција на инвеститори.

Фото General Motors – актуелните Ultium батерии

Иако нема најава за точната дата на излегувањето на овие батерии, повеќе тимови во компанијата работат на „zero-cobalt“ електроди, solid-state електролити и ултра брзо полнење, пренесе Reuters.

Во моментов батериите се главната причина за дотраеност на електричните возила. Дополнително батериите се и значителен дел од цената на возилата, но и главниот елемент кој ако не се рециклира влијае на загадувањето. Ако издржливоста може да се зголеми неколкупати тоа ќе значи и дека на долг рок и самите возила ќе станат поевтини.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии