Франција ќе им плаќа на младите половина за легално купената музика

Креативната идеја на Франција е да се мотивираат младите да купуваат легална музика така што сите младим меѓу 12 и 25 години, ќе можат да купат 50 евра вредна картичка, за која корисникот ќе плати само половина, 25 евра, а остатокот ќе го плати државата. Со таа 50 евра вредносна картичка младите франзуци ќе можат да си купат дигитална музика легално.

Програмата ќе трае 2 години, а за тоа време властите очекуваат да продадат околу 2 милиони картички. Секој корисник ќе биде лимитиран на една картичка годишно. За целиот проект Франција ќе потроши 50 милиони евра.

Интересно секоја веб музичка продавница или сервис ќе биде лимитиран на 5 милиони евра, со цел да може и други помали и индивидуални сервиси да добијат дел од „инвестицијата“. Европската комисија, која ја одобри програмата, ја пофали Франција велејќи дека е „добро дизајнирана за да се бори против пиратеријата.“

„Како резултат, оваа шема ќе придонесе да се зачува плурализмот и културната разновидност во онлајн музичката индустрија.“ рече комисијата.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии