ИТ Форум: Историја на фотографијата

“Ако целосно ја затемините собата и оставите еден сосема мал отвор низ кој ќе влегува светлината во просторијата, погледот од вашиот прозорец ќе се појави како превртена слика која се проектира на ѕидот. Тоа се случува поради линеарното патување на светлината и тој процес познат како „камера обскура“ е основа за фотографијата.” е воведот на членот М.Pix во неговиот пост насловен “Историја на фотографијата” објавен на ИТ форумот.

Уште во петтиот век пред нашата ера, кинескиот филозоф Мо Ти ги забележал ефектите на камера обскура, а подоцна, во четвртиот век, истиот ефект го користел и грчкиот филозоф Аристотел.

image

За да прочитате повеќе на оваа тема, посетете ја темата на ИТ форумот тука.

1 коментар на “ИТ Форум: Историја на фотографијата

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии