FBI со DDoS напад си го маскирале пробивањето на 400 криминални сајтови на Tor мрежата

DDoS напади сепак не се главната алатка користена за откривање на локацијата на над 400 .onion сервери, во заедничката операцијата Europol и FBI. Сепак се доколку се верува на операторот на Doxbin не станувало збор за DoS напад туку за „crawler bot“.

„Авгувстовскиот DoS напад се чини дека сепак беше crawler bot. Еден стар пријател призна откако прочитал на tor-dev и се смеевме за неговиот dumb crawler против мојот must-serve-200-codes-at-everything“.

Сепак нападите во август го зголемиле сообраќајот на сајтот на 1,7 милиони посети што е речиси 3 пати повеќе од нормалниот сообраќај, вели Ars Technica. Еден месец подоцна имаше нов напад, по што започнал да ги пренасочува барањата на друг Tor-сајт. По што е забележано дека нападот сепак не е DDoS, туку DDoS се користел за маскирање на нападите.

По се изгледа дека полицијата и агенциите ги користеле DDoS нападите за рерутирање на сообраќајот кон конекции кои ги поседуваат со што се поставува прашањето за безбедноста и анонимноста која ја нуди Tor, не само за илегалната трговија, туку поважно за политичките активисти и новинари за кои Tor првенствено е наменет.

2 коментари на “FBI со DDoS напад си го маскирале пробивањето на 400 криминални сајтови на Tor мрежата

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии