FBI користи флота од летала за да ги набљудува граѓаните

Американското Федерално истражно биро (FBI) користи флота на летала за следење на протестите во Балтимор. Според Gizmodo, FBI користи авиони со години, но новите модификации овозможуваат следење и на недолжни граѓани.

„Во неодманешните протести FBI испрати летала како поддршка на полицијата во Балтимор за фотографирање од воздух и детектирање на можен криминач. Не сме тука да ги следиме совесните граѓани и секоја воздушна поддршка од FBI мора да добие поддршка од властите“, вели портпаролот на FBI за Ars Technica.

Проблемот се јавува поради нејасните правила и начин на користење на набљудување од воздух, но можеби поголем проблем е што дел овие авиони доаѓаат од приватни контрактори како NG Research. Вториот забележан авион летал без ознаки што значи дека не е евидентиран од Федералната комисија за авијација. Леталата се идентификувани со помош на Flightradar24. Леталата се најверојатно опремени со инфрацрвени и електро-оптички сенори од WESCAM, вели Ars Technica. Двата забележани авиони се од типот Cessna едниот 182Т, а другиот 560 Citation C.

„Тоа што во било кој момент владин контрактор има преглед до слики – блок по блок од целиот град е навистина загрижувачки.“, вели Пит Цимболик член на Американска организација за граѓански слободи ACLU за Washington Post.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии