FaceNiff aпликација со еден клик краде Facebooк сесии

Апликацијата преку Wi-Fi мрежата, за која доколку е заштитена треба да се знае лозинката, ja киднапира Facebook сесијата на корисник кој во меѓувреме ќе се логира на таа мрежа.

Зошто е застрашувачка апликацијата? Па замислете си дека сте во ресторан, канцеларија, хотел… кој и да има заштитена мрежа сепак ја даваат лозинката на своите клиенти од кои еден може само да седи и да собира Facebook сесии. Со киднапирање на сесијата ќе може да се читаат постови дури и да се праќаат Facebook пораки.

Кое е решението? HTTPS! Користете HTTPS логирање на Facebook секогаш кога користите Wi-Fi мрежи на јавни места. Доколку користите Facebook имате добар додаток HTTPS Everywhere.

1 коментар на “FaceNiff aпликација со еден клик краде Facebooк сесии

  1. Или уште подобро – користењe на openVPN за поврзување на јавни мрежи. Така не си зависен само од FFox и додатоци.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии