Facebook тестира семантички врзани постови

Од сликата погоре не г. Чианг се гледа дека Facebook од двата поста, од едниот пост препознава текст кој го споменува комичарот Џими Фелон, додека од другиот препознава линк кој е врзан со Фелон и потоа ги врзува заедно. Уште поинтересно Facebook ги врзува двата поста со една реченица дека „тој и тој го спомнаа Џими Фелон“ линкајќи до официјалната фан страна на комичарот.

Facebook од поодамна има @ опција со која може да се тагираат луѓето со кои се зборува но „mentions” иако врши слична работа, сепак нуди и поголема прегледност и нови нешта. Пример, покрај корисничката прегледност, пример, следење на темите од интерес на пријателите + откривање нови страни на мрежата, оваа „mentions” опција има одлична практичност кај бизнисите и фан страните. Секогаш кога пријателите ќе споменат некој поим препознатлив за Facebook, тој бизнис или фан страна ќе биде препознаена и ќе добие промоција со линкање до неа.

1 коментар на “Facebook тестира семантички врзани постови

  1. Фејсбук воведува нови можности исклучиво за да може да прави „грешки“ со приватноста на своите корисници и да ги продава нивните податоци на спамери.
    Изговорот им е совршен: Упс! Уште испробуваме, во бета сма, знаете. Жими мајка, веќе нема вака да направиме.

    Потоа им се смеат на наивните корисници, по цел пат до банката.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии