Facebook не ја почитува гаранцијата за приватност

Белгиска комисија за приватност започна судски спор против Facebook, обвинувајќи ја мрежата дека не се грижи доволно за приватноста на корисниците. Можноста за следење на корисниците преку Share и Like копчињата е главната причина за судскиот спор.

Share и Like копчињата кои се вгнездени во речиси сите популарни сајтови и овозможува следење на корисниците дури и доколку во моментот не се логирани на Facebook, па дури и доколку одберат да не споделуваат податоци. Ваквото однесување е неприфатливо и судските власти започнуваат спор против најголемата друштвена мрежа.

Судскиот спор официјално започнува во четврток, иако комисијата одамна вложи жалба за однесувањето на социјалната мрежа. Официјалното објаснување од Facebook беше дека станува збор за пропуст кој овозможува следење на корисниците и дека веќе работат на негово отстранување.

Сепак се чини дека на законодавците во Европа им е преку глава од однесувањето на големите компании, па по Google и решија да се „пресметаат“ и со Facebook. приватноста на корисниците е од исклучителна важност па комисијата освен што започна спор во Белгија, ги предаде своите наоди и до судовите во Ирска и САД. Со оглед на тоа дека агенцијата соработува со Холандија, Франција, Германија и Шпанија, веројатно е дека судски спорови ќе започнат во повеќе држави.

3 коментари на “Facebook не ја почитува гаранцијата за приватност

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии