Facebook ќе го замени Flash со HTML5

Facebook е последната компанија која се откажа од Flash. Социјалната мрежа ги замени Flash со HTML5 барем кога се во прашање видеата. Кога се во прашање видеоигрите, тие прoдолжуваат како и досега на Flash, но социјалната мрежа вели дека бара начин да направи замена и тука.

Со оглед на тоа дека поновото барање за повлекување на Flash започна со барањето на шефот за безбедност на Facebook, Алекс Стамос, долгото време кое беше потребно за повлекување, можеби е изненадување. „Не само што лансирањето на HTML5 видео ќе го олесни развојот, туку ќе го подобри и искуството при разгледување на видеа за корисниците на Facebook“, вели Facebook.

Причините за повлекување се исти како и претходните. Flash платформата е вистинска опасност за корисниците, и во споредба со HTML5 е побавна. Flash e толку лош што и Adobe мораше да се откаже од него. Но, Facebook вели дека ќе мора да работи на грешки во прелистувачите со HTML5, во оптимизацијата и проблемот кој го имаат со корисници што користат постари прелистувачи во кои HTML5 работи полошо од Flash.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии