Facebook го промени „trending“, отсега ќе биде прикажанa само темата

Најголемата друштвена мрежа повторно прави промени. „Trending“ повеќе нема да биде прикажана со објаснувања, туку единствено со темата, јави Facebook. Причини за промените се обвинувањата за наклонетост при прикажување на вестите, вели BBC. Луѓето остануваат вклучени во процесот, но овој пат само за да обезбедат дека сториите се правовремени и квалитетни.

Поранешен новинар вработен во социјалната мрежа, обвини дека Facebook постојано ги менува рејтинзите на сториите; притоа ги претпочитаат конзервативните читатели. Социјалната мрежа направи контрола, но не пронајде докази за ова тврдење.

Една од промените е замена на луѓето кои ги пишуваа кусите објаснувања со вештачка интелигенција. Кусите објаснувања ги нема и наместо тоа прикажан е бројот на корисници кои зборуваат на темата.

before_after_newcallout-1

Image Facebook Newsroom

За повеќе податоци може да се притисне на темата и да ги прочита коментарите. Слично, со поставување на глувчето над темата ќе се отворат повеќе податоци.

hover_newcallout1

Image Facebook Newsroom

 

„Facebook е платформа за сите идеи. Остануваме посветени кон одржувањето на trending како начин на кој луѓето ќе можат да пристапот до нови идеи и коментари на различни идеи.“, велат од Facebook.

2 коментари на “Facebook го промени „trending“, отсега ќе биде прикажанa само темата

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии