Европа подготвува план кој ќе го забрани роамингот

Европската Комисија работи на план со кој ќе им забрани на мобилните оператори да наплаќаат за роаминг услуги, иако таа одлука ќе ги чини операторите до 7 милијарди евра, открива Guardian.

Европската Унија уште од лани започна со методолошко намалување на цените. Секој први јули од 2012-та година цените на роаминг повици и интернет во Европа паѓаат драматично. Тоа намалување ќе продолжи до 2014-та година од кога европејците да можат да изберат друг оператор кога се во друга земја, и со тоа да ги намалат роаминг трошоците и да ги држат сметките под 50 евра. Но, евро-комесарката одговорна за Дигиталната агенда на ЕУ, Нели Крус, е решена да стави крај на големите роаминг трошоци и да им дозволи на европејците да зборуваат слободно и преку границите.

Според документите кои ги виде Guardian, операторите ќе треба да понудат исти цени за домашни и роаминг разговори и интернет услуги низ цела Европа користејќи партнерства во земјите каде операторите немаат свои мрежи. Тие партнерства ќе треба да покријат до 85 отсто од популацијата во 21 земја-членка. Иако планот звучи разумен за корисниците и за ИТ индустријата која се обидува да се пробие преку границите, сепак операторите, кои се противеа и против намалување на цените за роаминг, се остри критичари велејќи дека укинувањето на роаминг цените ќе им скрати до 7 милијарди долари приходи.

Г-ѓа. Крус често на јавни настапи потенцира дека треба да се креира единствен европски телеком пазар. Taa го искоментира проблемот со скапиот роаминг и во неодамнешен говор за европската економија за апликација, која иако не постоеше пред пет години, до денес отвори скоро 800.000 работни места, од кои 60 отсто се за програмерите, и вреди над 10 милијарди долари. Заедно со тој извештај, беше споделен и стартап манифестот на Комисијата во кое се бара поддршка за развивање на стартап сцената во Европа.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии