Естонија организира хакатон за „виртуелното државјанство“

Естонија во соработка со Garage 48 организира хакатон чија цел е равој на постечките услуги кои ги нуди со e-resident програмата како и развој и креирање на прототип за нови сервиси и услуги. Eстонија неодамна најави услуга дека ќе дели „виртуелно државјанство“ за сите иновативни бизниси и претприемачите кои ќе можат да работат користејќи е-услуги.

Хакатонот ќе трае 48-часа, а ќе се одржи од 11 до 13 септември. Дел од постоечките услуги кои може на учесниците да им послужат и како инспирација се регистрација на компанија за помалку од 20 минути, онлајн пријави за данок, дигитално потпишување на документи, интернет гласање и пристап до финансиски услуги. Целта на хакатонот е дополнителен развој на овие сервиси и креирање на нови, а за оваа потреба Garage 48 ги повикува сите ИТ и мобилни развивачи, UX и UI дизајнери, проект менаџери, маркетинг експерти, претприемачи и визионери.

На главниот настан ќе му претходат два преднастани кои се закажани за 7 август во Талин и на 2 септември во Тарту. Главниот настан и 48 часовниот хакатлон ќе се одржат на островот Вормси.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии