Една линија код е доволна за да се преземат податоци од Google Home Hub

Примерот со новиот Google Hub Home на кој се приклучуваат куп паметни уреди е одличен пример зошто е потребен безбеден рутер.

Единствена линија код е доволна да се соберат податоци, па дури привремено да го уништи уредот.

curl -Lv -H Content-Type:application/json --data-raw '{"params":"now"}' http://hub:8008/setup/reboot

Во кодот единствено треба „hub“ да се замени со локалната адреса на уредот. Друга команда овозможува уредот да ја заборави постоечката Wi-Fi конекција.

Секако потенцијалниот напад е многу посложен од ова, најпрво евентуалниот напаѓач треба да добие непречен пристап до мрежата. Но ако некој ја пробие заштитата на рутерот, Google Home и неговите исклучувања ќе им бидат најмал проблем на корисниците.

Повеќе податоци за пропустот на Google Home, на TechCrunch.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии