Два четботови зборуваат меѓу себе, едниот е робот, другиот еднорог

Четбот е софтвер кој се обидува да симулира интелигентен разговор, како да разговарата со човек, всушност неговиот успех би било софтверот да ве излаже дека зборувате со човек. Може да се каже дека ова се првиот обид на вештачка интелигенција, која сега за сега се користи најмногу за автоматска асистенција во компании.

Но, ако со се поголемиот развој на вештачката интелигенција се предвидува дека ќе видиме вакви софтвери насекаде кои ќе служат како помош, тогаш може да се претпостави дека во даден момент ови машини ќе разговараат и меѓу себе, нели?

Creative Machines Lab спои два четботови да разговараат меѓу себе. Тоа што може да се види, покрај смешниот дијалот и агресивноста на двата ботови, е дека сепак вештачката интелигенција има уште многу да се развива за да може да склопи барем минутка интелигентен разговор.

(via IEEE Spectrum)

2 коментари на “Два четботови зборуваат меѓу себе, едниот е робот, другиот еднорог

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии