Донирана компјутерска опремa за лица со попреченост

Секој треба да има право и можност да користи компјутер и да се поврзе на Интернет. Затоа фондацијата Е-Македонија на Tелеком, во партнерство со граѓанската организација Отворете ги прозорците, стартуваа проект „Компјутер – прозорец кон светот“ со кој се донираше компјутерска опрема од околу 14.000 евра за лицата со попреченост. За овие корисници, стандардните тастатури и глувчиња се само уште една пречка за да можат слободно да ја користата технологијата која ги поврзува со сите други.

Опремата е наменета за Отворете ги прозорците, но и за уште две други организации – Ластовица од Скопје и Здружението на лица со церебрална парализа од Велес. По добиената обука, и овие организации ќе можат да им помогнат на лицата со попреченост да ги користат компјутерите за сопствениот личен развој.

„Современата технологија може секому да му го олесни и поедностави животот, да овозможи секој да го даде својот придонес во заедницата. Многу не радува дека ова убедување го споделуваме со Фондацијата е-Македонија. Поддршката ќе ја искористиме за да им помогнеме на лицата со попреченост да го развијат сиот свој потенцијал користејќи современа компјутерска опрема“, изјави Владимир Лазовски од Отворете ги прозорците.

1 коментар на “Донирана компјутерска опремa за лица со попреченост

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии