Дигиталното време ја прегази печатената Britannica

Britannica ќе престане да се печати и ќе стане веб енциклопедија. Најстарата енциклопедија во светот, која се печати уште од 1766 година, ќе го следи примерот на Wikipedia и ќе биде достапна ексклузивно на веб.

Britannica во последниве неколку години заБележуваше се помала продажба на печатената верзија, пред се поради бесплатната Wikipedia која станува се попопуларен извор на информации. Аргументот е дека Wikipedia има не-толку-точни информации бидејќи ја едитираат корисници, а не експерти, но факт е дека е далеку попристапен извор на знаење од Britannica.

Интересно, директорот на Britannica, Хорхе Кауз вели дека дигиталната верзија на екциклопедијата се продава одлично. Britannica може да се купи од официјалниот сајт за околу 1.300 долари.

[youtube]R9zLe7D9qDo[/youtube]

1 коментар на “Дигиталното време ја прегази печатената Britannica

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии