Џон Госиер на TED: Новата технологија треба да биде достапна за сите

Кога ја развиваме технологија мора тоа да го правиме одговорно, и да ги имаме во предвит последиците и за останaтите кои нема да можат да си ја дозволат оваа технологија, вели Џон Госиер во својот TED говор. Г. Госиер е претприемач и инвеститор кој помеѓу другото, работеше и на развој на апликации кои им овозможуваат приватност на дисидентите за држави во кои различното мислење често ги става граѓаните во животна опасност.

Идејата на г. Госитер е дека кога се креира нова технологија, креаторите мота да внимаваат не само на корисниците, туку и на сите кои нема да можат да си ја дозволат технологијата. Најчесто развивачите и иноваторите претпоставуваат дека доколку направат одлична технологија таа ќе го пронајде својот пат до сите корисници, но со оглед на разликите во богатството на луѓето ова најчесто не е вака.

„Вистинската иновација е пронаоѓање начин со кој ќе ги вклучиме сите“, вели г. Госитер.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии