Darknet е темно криминално место скриено зад анонимноста

Интернет е огромен, но зад видливиот дел се крие уште поголем дел, за најголем дел од корисниците, непознат дел. Darknet е своевидно подземје на интернетот, каде се склучуваат матни зделки и се продава забранета роба, и до кој може да пристапите само ако сте комплетно анонимни. Пристапот до скриениот интернет може да се оствари со реконфигурирање на Tor, кој освен алатка за анонимизација и за заштита на правото на слободен говор, станува и алатка која се злоупотребува за илегални цела. Детска порнографија, наркотици, оружје, податоци до кои се доаѓа со сајбер напади, се дел од понудата на скриениот интернет.

Анализата на Batblue вели дека на скриениот интернет има помеѓу 200.000 и 400.000 сајтови, но точниот број не може да се утврди. Заедно со анализата Batblue сподели и иконографик на кој има повеќе интересни податоци.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии