Дали е тоа авион? Дали е птица? Не, тоа е робот кој лета како птица!

Маркус Фишер и неговиот тим од Festo го креираа SmartBird, голем со лесна тежина робот кој е моделиран според галебите и лети со мавтање на механичките крила. Идејата зад работата на г. Фишер, кој има креаирано и роботи налик на пингвини, медузи и други имитации на природниот свет, е да се најде најефикасниот модел на роботите во иднина да можат да се приспособат за разни функционалности.

Пoгледнете ја импресивната TED презентација.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии