Дали е безбедна вашата лозинка?

Дејан Соколоски

во Свет

Веројатно ако првпат ја гледате „ji32k7au4a83“ ви изгледа на супер лозинка. Изгледа супер безбедно, долга е наизглед се е по случаен избор. Сепак „ji32k7au4a83“ е на листата на често употребувани лозинки на „Have I Been Pwned“, забележа Gizmodo.

Причината за ова е едноставна и прилично логична. Иако на англиски, кој е начесто употребуван јазик, нема никакво значење, на тајванска тастатура ова е транслитерација на „wǒ de mìmǎ“ или моја лозинка (my password). Ова секако е ужасна лозинка и покажува само дека ниту Тајванците не се имуни на лоши лозники.

ji3 -> 我 -> M

2K7 -> 的 -> Y

au4 -> 密 -> PASS

a83 -> 碼 -> WORD

На македонски веројатно нема соодветен превод на лозинката (можеби 4 место „Ч“, но секако не е доволно сложено). Причината за овој уникатен проблем е големиот број знаци во азбуката, па како што покажа објаснувањето за еден знак се потребни неколку неколку ознаки од латиница.

Вие секако може да проверите колку е безбедна вашата лозинка, и дали можеби веќе е дел од некоја база на пробиени и објавени податоци.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии