Спонзориран текст

#CodeTalks: Интервју со Милица Панзова – сениор девелопер и тим лидер во Seavus

Спонзорирано од Seavus

во feature, Интервјуа, ИТ.МК, Спонзорирани

Овој четврток, 4-ти октомври, Seavus поворно организира ново издание на CodeTalks. Настанот ќе се одржи во Public Room, со почеток од 18:00 часот. Овој пат ќе имате можност да ги слушнете Даниела Богатиноска и нејзината презентација на тема “The Man with the Punch: Evolution starter kit for Software Testing“ и Милица Панзова со “Introducing Microsoft Orleans”.

Во исчекување на нивните презентации, решивме да разговараме со Даниела и Милица за да ни откријат нешто повеќе за нив и нивната работа. Во продолжение прочитајте го интервјуто со Милица.


Најпрво претстави се на публиката на ИТ.мк, која е Милица?

Се вработив во Сеавус пред 12 години. Започнав како практикант, низ годините се стекнав со големо професионално искуство и денес работам како Senior Developer , на големи проекти кои вклучуваат комплексни софтверски решенија и компоненти. Во моментов сум Team Lead на тим што развива софтверско решение од областа на прајсинг индустријата.

Кажи ни повеќе за твојата професија и проектите на кои што моментално работиш во Сеавус?

Програмирањето е исклучитлено динамична професија. Бара постојана работа на себе во смисла на надградување на знаења и технологии. Но, најважната работа е да останеш секогаш мотивиран. Мотивацијата е двигател во процесот на градење на професионализам. Што се однесува до проектите, работев на различни проекти почнувајќи од областа на телеком, па сè до ова што го работам денес, софтвер од областа на прајсинг.

Водиш тим во Microsoft дивизијата во Сеавус, што претставува за тебе најголем предизвик при работа со таков тим?

Работата ме исполнува максимално. Најважно од сè ми е колегите од тимот да останат мотивирани и да поcтои атмосфера каде тие ќе се чувствуваат слободни да го дадат своето мислење. На овој начин се создава средина која е добра за нови идеи, начини на размислување и ја храни креативноста.

Твоето работно искуство вклучува и работа во странство за телеком компании како Tele2, зошто одлучи да се вратиш во Македонија и да работиш токму во Сеавус?

Всушност Tele2 беше мојот прв проект во Сеавус. На овој проект започнав како практикант, а потоа заминав onsite неколку месеци. Сеавус ми даде можност да го искусам работењето onsite. Можноста да се комуницира директно со клиент беше голем предизвик за мене и благодарение на тоа успеав да ги издигнам моите комуникациски вештини.

Кои се моменталните трендови што ги гледаш кои не беа присутни пред пет години?

Од причина што очекувањата на корисниците денес се зголемуваат сè повеќе и е сè поважно новите решенија да се забавни и интуитивни и нивната содржина да биде достапна насекаде, во реално време, и се разбира на мобилни уреди, имаме сè поголем број на нови програмски јазици како и Framework-ци. Моментално меѓу популарните Web девелопмент трендови се: JavaScript frameworks and libraries, SPA based on JavaScript, Progressive Web Apps, E-commerce.

А, што очекуваш да се промени во наредните пет?

Вештачката интелегенција зема сè поголем замав. Забележавме како chatbots базирани на вештачка интелигенција добија неверојатна популарност во 2017 година. Исто така тука е и приказната како Фејсбук ботови измислиле сопствен јазик додека комуницирале едни со други. Оваа приказна покажува дека сме на прагот на нови трансформации. Chatbots создадени врз основа на вештачка интелигенција и нервните мрежи дефинитивно ќе продолжат да се развиваат.

Влезот на настанот е слободен, а повеќе информации за истиот може да најдете на следниот линк.

Коментирај

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Слични статии