Firefox Monitor е алатка за Firefox која треба да им помогне на корисниците за поголема онлајн безбедност. Firefox Monitor има интеграција со Have I Been Pwned и ако имејл адресата се појави на листата на хакирани, корисникот ќе добие известување. Засега сервисот е во тест фаза. Околу 250 000 корисници, најголем дел од САД, го […]

Прочитај повеќе

Најголемата мрежа за огласување AdWords сега има ново име, Google Ads. Промената треба да ги долови сите платформи на кои се достапни рекламите на огласувачите. Ако сте маркетер тогаш немате причина за грижа, станува збор речиси исклучиво за промена во името. „Ова е примарно само промена на името, но ја покажува и насоката во која […]

Прочитај повеќе

Најверојатно ако прв пат го погледнете видеото ќе мислите дека за изработка на овие проекти е потребен Javascript. Сепак со многу досетливост, сите проекти се изработени во CSS, а ако сте љубопитни кодот, за сите е достапен тука.

Прочитај повеќе

Текстот е продолжение на серијата текстови во кои се обидуваме да ви помогнеме да пронајдете корисни екстензии за Google Chrome. Со оглед на бројот на екстензии, без сомневање ќе испуштиме куп екстензии, па ако имате некој предлог контактирајте нè. Open Multiple URLs Оваа екстензија ни ја предложи нашиот читател Викитор Илиевски. Станува збор за едноставна […]

Прочитај повеќе

Честитаме добитник сте на супер награда! Само внесете ги вашите податоци овде и овде… а, да и потребен ни е бројот на вашата кредитна картичка. Онлајн измамите се огромен проблем и иако „експертите“ сега тврдат „Еј знаев јас…“ или „Веднаш се забележува…“, онлајн измамите стануваат сè посериозен проблем. На почетокот на неделата друштвените мрежи ги […]

Прочитај повеќе

По навистина долго време, Microsoft најави дека ќе направи прoмeна во Office пакетите. Засега промените ќе пристигнат на онлајн пакетите на Office.com и Office 365. Дел од најавените промени се козметички, но дел ќе бидат добредојдени за сите. Онлајн верзиите на пакетот се надградени и сега се побрзи од било кога. Она што полесно се […]

Прочитај повеќе

Ок нема да станете милионер, ама сепак… Начинот на кој функционира Amazon им овозможува на злонамерниците да заработат од книги кои не ги напишале. Поточно ниту некој ни напишал, ниту некој ги прочитал. Измамниците нема да станат милионери, но можат лесно да заработат стотина долари дневно. Измамата е едностава, измамникот остава книга, често составена од […]

Прочитај повеќе

Во време кога онлајн приватноста е сѐ поважна имаме на располагање куп алатки кои за жал, не ги користиме. Еден од начините кои помагаат за да престане онлајн следењето всушност е вградено во самиот прелистувачи. Деактивирањето на third party cookies е минимумот кој може да го направите за поголема приватност. Интернет колачињата се мали фајлови […]

Прочитај повеќе

Денес споделувањето, а и претераното споделување воопшто, не е реткост. Џастин Хол е можеби „заштитното“ лице на претераното споделување. Ова е неговата приказна, но и приказна за почетоците на интернет и друштвените мрежи. Поважно, ова е приказна и за тоа како ја изгубивме приватноста.

Прочитај повеќе

Голем број на искусни девелопери споделуваат дека нивниот инбокс на социјалната платформа Linkedin е полн со понуди за работа, но најчесто без никаква конкретна вредност или основа за истите. Најчесто добиваат еднолични пораки или мејлови без конкретна поврзаност со нивните преференции за работа. А барањето дали добиле значајна понуда е процес кој што одзема многу […]

Прочитај повеќе

Што нѐ очекува во 2018 кога интернет трендовите се во прашање? Веќе традиционално инвеститорот Мери Микер на Code Conference ги претставува резултатите од анализата која ја прават во текот на целата година. Бројот на онлајн корисници во 2018 ќе порасне на 3,6 милијарди. Ова главно се должи на пошироката застапеност на безжичните мрежи и евтините […]

Прочитај повеќе

Секојпат кога барате одговор на исклучително важно прашање соочени сте со две опции: Или да го барате одговорот во книги или на интернет. Но, што доколку го сакате најдоброто од двата света? Нова алатка од Google, која се вика Talk to Books ви дозволува да поставите прашање и потоа да ви го сервира одговорот така […]

Прочитај повеќе