{mosimage}Со YouTube утврдивме како со домашно видео се станува ѕвезда. Доколку имате идеја, сега со технологијата е лесно да се изработи таа идеја. Сервисите се достапни на интернет, потребна е дигитална камера и софтвер за изработка на видеото… и добивате видео клип со добар квалитет. Интересна идеја нема да биде пропуштен.

Прочитај повеќе

{mosimage}Доколку сте заинтересирани за астрономија тогаш Astrometry.net е место за вас. Овој проект односно програм ги презема сликите од Astrometry групата на Flickr, сервис за споделување фотографии, ги анализира новите слики и ги распоредува во небото. Иако Astrometry групата на Flickr се всушност научници со високо технолошки телескопи, овој програм ги наоѓа и тие фотки […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Ако не направиме нешто во врска со овој проблем, ќе ни снема ИП (интернет протокол) адреси, рече Винт Церф, главниот интернет евангелист на Gооgle и познат во светот како „татко на интернетот“ затоа што во 1983 заедно со Роберт Кан го заменија дотогашниот Network Control Protocol на ARPANET (првата мрежа) со TCP/IP протоколот. Протоколите се […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Додека беше испрашуван од неговиот адвокат на вчерашниот петти ден од судењете на The Pirate Bay, Питер Сунде објави дека според неговото истражување, самоиницијативно, од 1.000 торенти само 20 отсто се нелегални т.е ги прекршуваат авторските права. Музичката и филмската индустрија го тврди обратното дека 90% е пиратска содржина.

Прочитај повеќе

{mosimage}Новата технологија им даде бесплатен пристап на читателите до содржините на весниците. Оставени само да се надеваат на онлајн реклами, додека продажбата се повеќе се намалува, печатените весници започнаа да бараат излез од незгодната ситуација поради која многу од медиумските куќи се блиску до банкрот.

Прочитај повеќе

{mosimage}Yahoo! и MySpace ги ревидираа своите портали со цел да ги направат достапни за мобилните платформи и исто така да работат на мобилни апликации кои ќе ги оптимизираат презентациите на одредени модели на мобилни телефони. MySpace ќе работи на развој на мобилни апликации за Nokia S60 телефоните, како и за претстојниот Palm Pre “паметен телефон”. […]

Прочитај повеќе

Пред неколку дена во американскиот весник The Sun беше објавен текст за Крис Кларк, компјутерски програмер кој пред 14 години го купил доменот Pizza.com за само 20 US долари a по неколку години и многу неуспешни обиди да направи нешто вредно со него, во петокот го продал за неверојатна сума од 2,6 милиони US долари.

Прочитај повеќе