{mosimage}Поради контраверзните „паметни“ реклами кои го следат однесување на корисниците онлајн и според тие информации им пласираат соодветни таргетирани реклами, Internet Advertising Bureau постави принципи за онлајн рекламирање кои ги потпишаа сите големи интернет компании како AOL, Google, Microsoft, Yahoo, контроверзните Phorm …

Прочитај повеќе

Судскиот процес против Pirate Bay, во кој четворица швеѓани беа обвинети за нарушување на авторски права, конечно заврши. Последниот ден беше наменет за одбраната на Pirate Bay да ги поднесе финалните аргументи пред судот. Фредрик Неј, Готфрид Свартхолм, Петер Сунде и Карл Лундстром се соочуваат со можна затворска казна од по две години и оштета од 12.7 милиони долари доколку бидат осудени за виновни.

Прочитај повеќе

{mosimage}Портпаролот на Microsoft во понеделникот изјави дека компанијата работи на тестирање на нова верзија на нивниот онлајн пребарувач Live Search, позната под името Kumo, што претставува обид на Microsoft да фати чекор со конкурентите Google и Yahoo!. Новиот сервис беше објавен преку интерна порака испратена од Садтја Нaдела, раководителот на одделот за онлајн сервиси во […]

Прочитај повеќе

{mosimage}YouTube е сервис на кој се закачуваат повеќе од 200.000 различни видеа дневно од милиони корисници ширум светот. Скоро 50% од видета се на англиски јазик и воглавно се објавени од корисници базирани во САД (~35%). Најактуелните категории во кои се објавуваат видеата се музика (~20%), забава (~19%), луѓе и блогови (~14%), комедија (~13%)… Сурфајќи […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Windows Vista со убедливи 82% беше изгласана за фиаско на годината, награди кои се доделуваат на најдобрите ИТ проекти кои завршиле катастрофално. Наградите под мото „Господ ги наградува будалите“ може да ја добие секаков продукт, било да е софтвер, сервис или само идеја. Но ова не се награди кои измејуваат туку награди кои покажуваат дека […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Судењето на битторент сајтот The Pirate Bay, оптужени од музичката и филмската индустрија, претставени во судот од IFPI, по викенд паузата продолжи во вторник. На кратко ќе споменам што се случуваше овие три дена на судењето, кои освен некои промени во обвинението, сега за сега е сеуште досадно и процедурално, сведочења и изнесување докази.

Прочитај повеќе

{mosimage}Со YouTube утврдивме како со домашно видео се станува ѕвезда. Доколку имате идеја, сега со технологијата е лесно да се изработи таа идеја. Сервисите се достапни на интернет, потребна е дигитална камера и софтвер за изработка на видеото… и добивате видео клип со добар квалитет. Интересна идеја нема да биде пропуштен.

Прочитај повеќе

{mosimage}Доколку сте заинтересирани за астрономија тогаш Astrometry.net е место за вас. Овој проект односно програм ги презема сликите од Astrometry групата на Flickr, сервис за споделување фотографии, ги анализира новите слики и ги распоредува во небото. Иако Astrometry групата на Flickr се всушност научници со високо технолошки телескопи, овој програм ги наоѓа и тие фотки […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Ако не направиме нешто во врска со овој проблем, ќе ни снема ИП (интернет протокол) адреси, рече Винт Церф, главниот интернет евангелист на Gооgle и познат во светот како „татко на интернетот“ затоа што во 1983 заедно со Роберт Кан го заменија дотогашниот Network Control Protocol на ARPANET (првата мрежа) со TCP/IP протоколот. Протоколите се […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Додека беше испрашуван од неговиот адвокат на вчерашниот петти ден од судењете на The Pirate Bay, Питер Сунде објави дека според неговото истражување, самоиницијативно, од 1.000 торенти само 20 отсто се нелегални т.е ги прекршуваат авторските права. Музичката и филмската индустрија го тврди обратното дека 90% е пиратска содржина.

Прочитај повеќе

{mosimage}Новата технологија им даде бесплатен пристап на читателите до содржините на весниците. Оставени само да се надеваат на онлајн реклами, додека продажбата се повеќе се намалува, печатените весници започнаа да бараат излез од незгодната ситуација поради која многу од медиумските куќи се блиску до банкрот.

Прочитај повеќе

{mosimage}Yahoo! и MySpace ги ревидираа своите портали со цел да ги направат достапни за мобилните платформи и исто така да работат на мобилни апликации кои ќе ги оптимизираат презентациите на одредени модели на мобилни телефони. MySpace ќе работи на развој на мобилни апликации за Nokia S60 телефоните, како и за претстојниот Palm Pre “паметен телефон”. […]

Прочитај повеќе