{mosimage}(25.03.2009) Last.fm, популарната друштвена мрежа за музика или попозната како онлајн радио, се реши на сите интернационални корисници кои не се од САД, Велика Британија или Германија, да има наплаќа претплата за да го користат радиото. Причина за ова како што велат од Last.fm е дека тие всушност заработуваат од рекламите во трите земји кои […]

Прочитај повеќе

{mosimage}(26.03.2009) Популарниот сервис за микро-блогирање кој постојано е на насловните страни на медиумите ширум светот, изгледа како конечно да го пронајде својот бизнис модел: ќе понудат претплата за про корисници. Претплатените корисници ќе добијат дополнителни опции и сервиси. Ова е потврденo и од самата компанија.

Прочитај повеќе

{mosimage}MySpace како дел од стратегијата за јакнење на својата позиција кај друштвените мрежи се одлучи на еден многу интересен потег. Се работи за веб-базирано реално шоу кое на корисниците ќе им овозможи да одлучуваат за судниот ден на избраните двојки. “Married on MySpace” или „Венчани на MySpace“ е проект кој ќе започне со избирање на […]

Прочитај повеќе

Cloud gaming е најновото нешто што се претстави вчера на Gamers Developers Conference. Проектот кој може сериозно да ги промени работите во гејминг индустријата беше преставен од Onlive Inc. За што се работи? OnLive ја стрима било која видео игра сакате, т.е го пренесува видеото кон вас додека истовремено вие преку џоистик кој личи на […]

Прочитај повеќе

{mosimage}The Nation, Washington Times и The Personal Democracy Forum, американски медиуми се обединија за проект кој ќе овозможи прашањата на граѓаните на САД да му бидат поставени на американскиот претседател Обама. Граѓаните ќе можат да постираат прашање на Ask the President сајтот и преку систем на гласање да изберат прашање, кое ќе добие најмногу гласови, […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Додека некои друштвени мрежи, како Facebook, Twitter и др., се мачат и бараат начини како да направат пари од големиот број корисници, или додека некои прават колку толку профит како MySpace, кинескиот Tencent направи 1.2 милијарда долари за една година. Интересна сума во споредба со 800 милиони на MySpace, односно 250 на Facebook минатата година, […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Дали моралот и воспитанието од реалниот живот, најмладите корисници на интернетот го пренесуваат и во „виртуелниот“ свет? Ова е едно од прашањата со кое се занимава студијата насловена како „Пол, раса и морал во виртуелниот свет и неговата поврзаност со моралот во реалниот свет“. Студијата, објавена во Sex Roles журналот е направена од истражувачите од […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Истражувачката компанија comScore објави извештај во кој се вели дека бројот на луѓе кои ги користат своите мобилни уреди за пристап на интернет сајтови кои објавуваат содржини поврзани со дневни вести и информации, од јануари 2008 година до истиот месец оваа година се зголемил двојно. Повеќе од 63.2 милиони луѓе ги користат своите мобилни телефони […]

Прочитај повеќе

{mosimage}На 13 Март во 1989 година Тим Бернерс-Ли, 29 годишен консултант во CERN, европската лабораторија за нуклеарни истражувања во Женева, предлага да се воведе „хипертекст“ во мрежата на CERN т.е. текст вметнат во документите кој ќе линка до други слични документи. Пред тоа интернетот постоеше, но не беше поврзан.

Прочитај повеќе

Изреалскиот артист Офир Кутиел познат како Kutiman искористи аматерски музички видеа на YouTube, зеде семплови/парчиња од нив, ги измикса и направи свој оригинален албум. Откако го постира неговиот албум „Thru You“ за недела дена доби милион посети поради кои неговиот сајтот станува недостапен заради искористените ресурси.

Прочитај повеќе

{mosimage}Добро, Google си е огромна компанија и работеле зад кулисите на таквите проекти, но сега станува и официјално – Google стартуваше систем кој ќе прикажува реклами базирани на претходната онлајн активност на корисниците… нешто што Yahoo! го направи пред само неколку недели. Но, корисниците ќе имаат шанса да пристапат до тие профили или датабази и […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Facebook, по претходните најави дека ќе менува дел од својот релативно нов изглед, полека започна да ги имплементира планираните измени. Најголемите промени ќе бидат објавени на почетната страна каде што ќе се даде поголемо внимание на вестите во реално-време, налик на она што се случува на Twitter.

Прочитај повеќе