{mosimage}(07.04.2009) Associated Press (АP), една од водечките новински агенции, ќе ти тужи агрегаторите на вести кои ја користат нивната содржина без дозвола. Ова предупредување доаѓа откако AP забележа пад во бројот на претплатници и намален профит. „АP ќе започне иницијатива за да си ја заштити содржината од несоодветното користење онлајн“ пишува во соопштението на AP.

Прочитај повеќе

{mosimage}На светот му беа потребни 20.000 години за да дојде до популација од 200 милиони луѓе… додека на Facebook му беа потребни само 5 години за да дојде до оваа огромна бројка на активни корисници. Колку за споредба, сегашната популација на Facebook е поголема од бројот на жители во Бразил, Јапонија или Русија и доколку […]

Прочитај повеќе

{mosimage}The Edison Kinetoscopic Record of a Sneeze, снимкa од човек кој кивнува, е една од најстарите снимки во светот, стара преку 100 години, направена во 1883 во студиото на Томас Едисон, првото филмско студио, и е првиот филм кој е заштитен со авторско право. Сега тој филм се најде на YouTube како и многу други […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Google верува дека гласовното пребарување е нова форма на пребарување и е јадрото на нивниот бизнис, рече Вик Гундотра, подпретседател за инжињерство во Google, на Web 2.0 Expo во Сан Франциско. Тој додаде дека откако овој сервис бил прват стартуван на мобилните добил позитивен фидбек од корисниците, кои дури на почетокот го критикувале поради проблемите […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Се уште незавршениот филм X-Men Origins: Wolverine, се појави на битторент сајтовите. Многумина мислеа дека се работи за шега, бидејќи копиите на незавршениот филм се појавија на 1 Април. Но се виде дека станува за ДВД квалитет на филмот кој е 3 недели одалечен од официјалната премиера. Кога зборот се рашири, пиратската верзија се симна […]

Прочитај повеќе

{mosimage}(06.04.2009)И покрај тоа што е најпознатиот видео сервис со најголем сообраќај во светот, YouTube губи пари. Кога Google во 2006 го купи видео сервисот за 1.65 милијарда долари, претпоставките беа дека ќе има компанија преку која ќе профитира. Но и по три години YouTube губи пари, а според извештајот на Credit Suisse во 2009 ќе […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Google ќе го купи Twitter. Оваа шпекулација дека двете компании се договараат за аквизиција на сервисот за микро-блогирање се појави вчера на TechCrunch.com. Влијателниот ИТ блог наведе 3 извори блиски до Google или Twitter кои им ги дале таа информации. Но, потоа следеа надополнувањата дека тоа не е точно.

Прочитај повеќе

{mosimage}Нашето бебе израсна и сега е време да оди на работа, рече интернет гуруто Тим О’Рајли на Web 2.0 Expo во Сан Франциско. Г-динот. О’Рајли е човекот кој го промовираше терминот ‘веб 2.0’ како име за и идеја зад втората генерација на веб развојот и дизајнот, исполнета со интерактивност, отвореност, друштвени мрежи и онлајн сервиси.

Прочитај повеќе

{mosimage}Од утре германските ИП адреси ќе немаат пристап до музичките видеа на YouTube, откако преговорите меѓу музичката индустрија и Google пропаднаа поради компензација за авторски права. Неофицијално GEMA (Германската музичка организација кој собира надоместок за користење на авторски дела) барала многу повеќе од тоа што Google сакал да плати за правата, односно GEMA барала 0.16 […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Оваа недела беше објавен Open Cloud манифестот кој поставува неколку принципи за поотворена иднина на cloud computing. Овој манифест беше правен во тајност и требаше да биде потпишан од сите поголеми компании. Но кога се објави, меѓу потписниците не беа Google, Amazon, Microsoft и Salesforce.com. Интересно се повлекла и Cloud Computing Interoperability Forum, самата организација […]

Прочитај повеќе

{mosimage}(25.03.2009) Last.fm, популарната друштвена мрежа за музика или попозната како онлајн радио, се реши на сите интернационални корисници кои не се од САД, Велика Британија или Германија, да има наплаќа претплата за да го користат радиото. Причина за ова како што велат од Last.fm е дека тие всушност заработуваат од рекламите во трите земји кои […]

Прочитај повеќе

{mosimage}(26.03.2009) Популарниот сервис за микро-блогирање кој постојано е на насловните страни на медиумите ширум светот, изгледа како конечно да го пронајде својот бизнис модел: ќе понудат претплата за про корисници. Претплатените корисници ќе добијат дополнителни опции и сервиси. Ова е потврденo и од самата компанија.

Прочитај повеќе