{mosimage}Светската дигитална библиотека беше презентирана вчера во Париз. Библиотеката е бесплатна за секој посетител, а во себе ги содржи најстарите книги во светот преземени од националните библиотеки на Кина, Русија, САД, Бразил, Египет…

Прочитај повеќе

{mosimage}Најбрзиот раст на интернет корисници во развиените земји е кај постарите лица помеѓу 70 години и над тоа, беше речено на World Wide Web конференцијата во Мадрид. Оваа интересна информација доаѓа од истражувања во поразвиените земји каде што здравствените информации и услуги се достапни онлајна за граѓаните, главно САД и Велика Британија. Но за постарите […]

Прочитај повеќе

{mosimage}(16.04.2009) CNN вчера го купи и презеде контрола над Twitter профилот @CNNbrk кој досега беше одржуван самоиницијативно од страна на Џејмс Кокс и на кој се пренесуваа на кратко важните вести објавени на сајтот на CNN. @CNNbrk моментално е најпопуларниот профил на сервисот за микро-блогирање, со повеќе од 950.000 следбеници.

Прочитај повеќе

{mosimage}(14.04.2009) Неодамна Digg.com објави тулбар Diggbar врзан за линковите од сајтот, кои изворот на линкот го ставаат во рамка и ја скратуваат URL адресата. Meѓутоа овој тулбар предизвика многу негодувања и критики. Првaтa забелешка е дека врамување на други сајтови не е фер, а втората бидејќи скратениот URL може да прави проблеми со индексирањето на […]

Прочитај повеќе

{mosimage}(04.03.2009) По 13 милиони разгледани видеа од музичари од различни делови на светот, YouTube си го склопи својот симфониски оркестар со 90+ музичари кои на 16 Април ќе настапат во познатата концертна сала Карнеги, во Њујорк. Натпреварувањето на YouTube беше објавено во декември, а на 14 Февруари околу 300 видеа беа поставени на видео сајтот […]

Прочитај повеќе

{mosimage}17 годишно момче од Бруклин изјави за BNOnews.com дека тој ги направил двата црва кои се појавија нa сервисот за микро-блогирање Twitter овој викенд. „Обично сакам да најдам дупки на вебсајтови и да ги пробијам при тоа обидувајќи се да не направам многу штета, туку да започнам црв или нешто што ќе ги освести програмерите […]

Прочитај повеќе

{mosimage}(07.04.2009) Associated Press (АP), една од водечките новински агенции, ќе ти тужи агрегаторите на вести кои ја користат нивната содржина без дозвола. Ова предупредување доаѓа откако AP забележа пад во бројот на претплатници и намален профит. „АP ќе започне иницијатива за да си ја заштити содржината од несоодветното користење онлајн“ пишува во соопштението на AP.

Прочитај повеќе

{mosimage}На светот му беа потребни 20.000 години за да дојде до популација од 200 милиони луѓе… додека на Facebook му беа потребни само 5 години за да дојде до оваа огромна бројка на активни корисници. Колку за споредба, сегашната популација на Facebook е поголема од бројот на жители во Бразил, Јапонија или Русија и доколку […]

Прочитај повеќе

{mosimage}The Edison Kinetoscopic Record of a Sneeze, снимкa од човек кој кивнува, е една од најстарите снимки во светот, стара преку 100 години, направена во 1883 во студиото на Томас Едисон, првото филмско студио, и е првиот филм кој е заштитен со авторско право. Сега тој филм се најде на YouTube како и многу други […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Google верува дека гласовното пребарување е нова форма на пребарување и е јадрото на нивниот бизнис, рече Вик Гундотра, подпретседател за инжињерство во Google, на Web 2.0 Expo во Сан Франциско. Тој додаде дека откако овој сервис бил прват стартуван на мобилните добил позитивен фидбек од корисниците, кои дури на почетокот го критикувале поради проблемите […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Се уште незавршениот филм X-Men Origins: Wolverine, се појави на битторент сајтовите. Многумина мислеа дека се работи за шега, бидејќи копиите на незавршениот филм се појавија на 1 Април. Но се виде дека станува за ДВД квалитет на филмот кој е 3 недели одалечен од официјалната премиера. Кога зборот се рашири, пиратската верзија се симна […]

Прочитај повеќе

{mosimage}(06.04.2009)И покрај тоа што е најпознатиот видео сервис со најголем сообраќај во светот, YouTube губи пари. Кога Google во 2006 го купи видео сервисот за 1.65 милијарда долари, претпоставките беа дека ќе има компанија преку која ќе профитира. Но и по три години YouTube губи пари, а според извештајот на Credit Suisse во 2009 ќе […]

Прочитај повеќе