{mosimage}На 13 Март во 1989 година Тим Бернерс-Ли, 29 годишен консултант во CERN, европската лабораторија за нуклеарни истражувања во Женева, предлага да се воведе „хипертекст“ во мрежата на CERN т.е. текст вметнат во документите кој ќе линка до други слични документи. Пред тоа интернетот постоеше, но не беше поврзан.

Прочитај повеќе

Изреалскиот артист Офир Кутиел познат како Kutiman искористи аматерски музички видеа на YouTube, зеде семплови/парчиња од нив, ги измикса и направи свој оригинален албум. Откако го постира неговиот албум „Thru You“ за недела дена доби милион посети поради кои неговиот сајтот станува недостапен заради искористените ресурси.

Прочитај повеќе

{mosimage}Добро, Google си е огромна компанија и работеле зад кулисите на таквите проекти, но сега станува и официјално – Google стартуваше систем кој ќе прикажува реклами базирани на претходната онлајн активност на корисниците… нешто што Yahoo! го направи пред само неколку недели. Но, корисниците ќе имаат шанса да пристапат до тие профили или датабази и […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Facebook, по претходните најави дека ќе менува дел од својот релативно нов изглед, полека започна да ги имплементира планираните измени. Најголемите промени ќе бидат објавени на почетната страна каде што ќе се даде поголемо внимание на вестите во реално-време, налик на она што се случува на Twitter.

Прочитај повеќе

{mosimage}(11.03.2009) Познатиот англиски весник Guardian објави отворена платформа преку која се овозможува креирање на апликации со кои може да се добие бесплатен пристап до содржината на весникот. На кратко, Guardian ќе му дозволи на секој кој сака да ја објави нивната содржина (преку милион текста објавени во периодот од 1999-2008) на својот сајт/блог на начин […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Веќе подолго време е познато дека во Кина се негува професија која за многумина е најдобрата на свет, но на кинезите кои играат видео игри по цел ден и собираат виртуелно злато кое потоа го продаваат на други играчи, баш и не се многу среќни од таа работа. „Ова е исто како да работиш во […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Поради контраверзните „паметни“ реклами кои го следат однесување на корисниците онлајн и според тие информации им пласираат соодветни таргетирани реклами, Internet Advertising Bureau постави принципи за онлајн рекламирање кои ги потпишаа сите големи интернет компании како AOL, Google, Microsoft, Yahoo, контроверзните Phorm …

Прочитај повеќе

Судскиот процес против Pirate Bay, во кој четворица швеѓани беа обвинети за нарушување на авторски права, конечно заврши. Последниот ден беше наменет за одбраната на Pirate Bay да ги поднесе финалните аргументи пред судот. Фредрик Неј, Готфрид Свартхолм, Петер Сунде и Карл Лундстром се соочуваат со можна затворска казна од по две години и оштета од 12.7 милиони долари доколку бидат осудени за виновни.

Прочитај повеќе

{mosimage}Портпаролот на Microsoft во понеделникот изјави дека компанијата работи на тестирање на нова верзија на нивниот онлајн пребарувач Live Search, позната под името Kumo, што претставува обид на Microsoft да фати чекор со конкурентите Google и Yahoo!. Новиот сервис беше објавен преку интерна порака испратена од Садтја Нaдела, раководителот на одделот за онлајн сервиси во […]

Прочитај повеќе

{mosimage}YouTube е сервис на кој се закачуваат повеќе од 200.000 различни видеа дневно од милиони корисници ширум светот. Скоро 50% од видета се на англиски јазик и воглавно се објавени од корисници базирани во САД (~35%). Најактуелните категории во кои се објавуваат видеата се музика (~20%), забава (~19%), луѓе и блогови (~14%), комедија (~13%)… Сурфајќи […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Windows Vista со убедливи 82% беше изгласана за фиаско на годината, награди кои се доделуваат на најдобрите ИТ проекти кои завршиле катастрофално. Наградите под мото „Господ ги наградува будалите“ може да ја добие секаков продукт, било да е софтвер, сервис или само идеја. Но ова не се награди кои измејуваат туку награди кои покажуваат дека […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Судењето на битторент сајтот The Pirate Bay, оптужени од музичката и филмската индустрија, претставени во судот од IFPI, по викенд паузата продолжи во вторник. На кратко ќе споменам што се случуваше овие три дена на судењето, кои освен некои промени во обвинението, сега за сега е сеуште досадно и процедурално, сведочења и изнесување докази.

Прочитај повеќе