Анонимен бизнисмен плати 375 000 долари за Apple I компјутер кој сè уште функционира. Станува збор за еден од ретките Apple I компјутери што функционираат и денес, а ова секако е една од причините поради која уредот компјутерот достигна толку висока цена. Apple I е првиот компјутер кој Стив Вознијак го изработи, а Стив Џобс […]

Прочитај повеќе

Google организира луд конкурс. Компанијата ќе ги награди сите кои ќе успеат да ја измамат вештачката интелигенција со слики од велосипеди и птици. Единствен услов е на сликата да нема птици кои возат велосипед. Причината за ова е да се придонесе во равојот на вештачката интелигенција. Препознавањето на птици и велосипеди е лесно за луѓето, […]

Прочитај повеќе

Германскиот производител на возила Volkswagen е во преговори со повеќе производители со кои работат на стандардизација на автономните возила. Компаниите работат на поставување на основни стандарди за автономните возила, јави Automotive News. Volkswagen групацијата засега го држи во тајност идентитетот на преговарачите. Сепак сите учесници во преговорите се надеваат дела ќе обезбедат подобро законско решение во […]

Прочитај повеќе

Ова најверојатно не е првата работа која ни паѓа на ум кога размислуваме за автономни возила. Главна причина поради која автономниот мотоцикл баш и не е фокус на развојот е поради немањето „публика“ која би го користела. Но, идејата на BMW не е да направи мотори без возач, туку да овозможи креирање на мотоцикли кои […]

Прочитај повеќе

Минатата недела во Сан Франциско се одржа Disrupt SF 2018. Настанот е фокусиран на ИТ индустријата, но сепак еден од најинтересните говори беше говорот на Присила Чан.

Прочитај повеќе

Денес е поисплатливо да се копаат некои од металите во депониите за електронска опрема отколку во рудници. Но, оваа не е целата приказна за депониите во Гана, за кои во својот TED говор зборува Д. К. Осео Асаре. Ова е и приказна за креирање на заедница од личности кои имаат теoретско и личности кои имаат […]

Прочитај повеќе

Контроверзниот портал InfoWars е отстранет и од Twitter. За проблемот на основачот да биде поголем, Apple во целост ја отстрани InfoWars апликацијата од AppStore. За корисниците на iPhone ова значи дека единствен начин да го следат подкастот (или емисиите) е директно да пристапат на страницата. На прашањето која е причината што апликацијата е отстранета, одговорот […]

Прочитај повеќе

Минатата недела се одржа Disrupt SF. На настанот се зборуваше за куп интересни теми. Даг Леон од Sequoia Capital направи споредба помеѓу Силициумската долина и Кина.

Прочитај повеќе

Основачот на Alibaba сепак нема да се пензионира. Веста за пензионирање се појави на крајот на минатата недела, но сепак не станува збор за пензионирање веднаш. Наместо ова г. Ма ќе остане директор нa Alibaba уште една година, а по ова на чело на гигантот ќе седне Даниел Жанг. Ова секако ќе обезбеди мирна транзиција […]

Прочитај повеќе

Се сеќавате ли на Грант Имахара од MythBusters? Во ова видео г.Имахара зборува за домот на иднината, неговиот изглед и управувањето.

Прочитај повеќе

Стив Џобс е еден од основачите на Apple, но иако имаше најмало влијание во креирањето на првиот хардвер г. Џобс е сè уште најпрепознатливо лице кога Apple е во прашање. Овој говор ќе ве потсети што значеше г. Џобс за индустријата, но и за јавноста која „ги голташе“ секој негов збор и идеја.

Прочитај повеќе

Google ја претстави новата алатка која на организациите ќе им помогне побрзо да реагираат и да пријават сексуална злоупотреба на деца онлајн. Следниот чекор во справувањето со ова е вештачка интелигенција. Со помош на вештачката интелигенција, организациите ќе можат побрзо да прегледаат повеќе содржини. Вештачката интелигенција побрзо прегледува по сите содржини и проценува кои слики […]

Прочитај повеќе