{mosimage}Adobe, или како што гласи официјалното име на компанијата Adobe Systems Inc. објави денеска дека ќе се приклучи на фондацијата Linux – непрофитна организација која промовира Linux и дека ќе ја објави алфа верзијата на својата интернет платформа AIR за Linux и најави објавување на дополнителни платформи.

Прочитај повеќе

{mosimage}BBC по неколку месечна работа утринава објави нов дизајн на својата веб страна BBC News. Според уредникот на BBC, страните ќе бидат досредувани во тек на наредните неколку дена. Новиот дизајн на сајтот се базира на претходно собраните мислења на посетители за дизајн и функционалност на истиот.

Прочитај повеќе

{mosimage}Денеска корисниците на google.com во САД можеа да забележат дека нешто е изменето на google.com откако најпрвин ќе се увереа дека нивниот прелистувач коректно ја вчитува страната и дека не се работи за грешка (ова беше мојата првична реакција), туку дека всушност црната позадина (која обично е бела) симболизира гасење на светлата како гест за […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Според изјавата на медиумите, Рон Кук, сопственикот на  компанијата Messenger Solutions, е обвинет поради прекршување на Computer Spyware Act и Consumer Protection Act од американскиот закон заради промовирање на неговите WinAntiVirus Pro 2007, System Doctor, Messenger Blocker и WinAntiSpyware продукти.

Прочитај повеќе

{mosimage}Бесплатната апликација со канцелариски програми OpenOffice.org вчера ја претстави својата најнова верзија 2.4. Најновата верзија е достапна за превземање за оперативните системи Windows, Linux и Mac OS X. Новата верзија на OpenOffice.org вклучува голем број на подобрувања, закрпи за сигурносни грешки и подобрена функционалност.

Прочитај повеќе

{mosimage}MacBook Air – најтенок лаптоп во светот, неодамна претставен од страна на Apple на  натпреварот Pwn 2 Own беше успешно хакиран за само две минути од страна на независни истражувачи на компјутерска сигурност. Натпреварот е спонзориран од страна на компанијата TippingPoint.

Прочитај повеќе

{mosimage}Еден од најпопуларните торент сајтови, TorrentSpy.com и официјално го објави својот крај по жестоките дуели со Motion Picture Associаtion of America (MPAA). Создавачот на сајтот, Џастин Бунел изјави дека самостојно го прекинува работење на сајтот низ целиот свет.

Прочитај повеќе

{mosimage}Непрофитната фондација Wikimedia која стои позади Wikipedia.com – онлајн енциклопедија која го измени начинот на кој се доаѓа до информации во светот, доби донација од 3 милиони американски долари, што е до сега најголема донација која оваа организација ја има добиено. Донацијата е од Alfred P. Sloan фондацијата.

Прочитај повеќе

{mosimage}На официјалниот блог на Google, менаџерот за продукти Трејси Чан во својот најнов пост ја претстави новата алатка која е имплементирана во YouTube и која овозможува на луѓето кои имаат закачено видеа на сајтот да прегледуваат детални статистики за нивните видеа. Алатката е достапна за користење од страна на корисниците, партнерите и на оние кои […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Експерти во сигурносната индустрија открија "подземен" портал за продавање и размена на украдени кредитни картички за измамниците. Сајтот SellCVV2 ја користел хостинг услугата на Google – Blogspot, кое било типично место за повеќе такви портали кои промовирале украдени информации за кредитни картички, изјавува компанијата Finjan.

Прочитај повеќе

{mosimage}Денеска Fedora 9 беше објавена за бета тестирање. Бета тестирањата се периоди во кои создавачот на софтвер го доставува својот програм до корисниците кои го тестираат и сите пронајдени недостатоци, забелешки ги препраќаат до создавачот со цел тој да ги имплементира во завршната верзија. Бета тестирањата се извршуваат со цел на побрз и поевтин начин […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Пристигна и следната генерација на безжичен широкопојасен систем за 3G мобилната технологија кој има брзина од 250 Mbit/секунда развиен од јапонскиот мобилен оператор NTT DoCoMo. Тестовите извршени во надворешни услови од страна на секторот за развој и истражување на компанијата во Јокосука, Јапонија ја потврдуваат брзината.

Прочитај повеќе