{mosimage}Овој новитет со помош на сателитската технологија ги комбинира трите модерни технологии за својата услуга: сателитска навигација, напредно препознавање на објекти и примање на информации преку интернет. eyePhone е направен од страна на сопствениците на компанијата SuperWise Technologes AG,  Др. Ернст Пектл и Др. Ханс Гајгер, кои го создале системот за препознавање на слики и […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Еден од најпопуларните сајтови за торенти Demonoid.com по неколку месечен прекин повторно стана достапен за интернет корисниците. Сајтот беше затворен под притисок на правните органи и како што се наведува на сајтот "личните проблеми" на администраторот Deimos. Сајтот сега има нов администратор и е хостиран на сервери во Украина а пристапот до сајтот е преку […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Новиот продукт на Холивуд – Hulu.com кој овозможува бесплатно прегледување на видеа, епизоди и филмови онлајн со кратки прекини за реклами наскоро ќе им овозможи пристап до своите содржини на интернет корисниците ширум светот, за разлика од сегашниот пристап кој е ограничен само на посетителите од САД.

Прочитај повеќе

{mosimage}Adobe Systems Inc. го објави својот најнов продукт Adobe Media Player 1.0. Апликација создадена со помош на Adobe AIR, AMP 1.0 е медиа плеер лесен за користење кој им овозможува на корисниците едноставно да ги прегледуваат своите омилени видео содржини, и истовремено на компаниите да се рекламираат и да ги остварат своите маркетинг цели.

Прочитај повеќе

{mosimage}Microsoft вчера на саемот conhIT во Берлин, го претстави својот софтвер за болници и медицински центри наречен Microsoft Amalga. На овој комплексен систем Microsoft има работено интензивно во последните 10 години и има соработувано со многу истражувачки центри кои имаат значајно допринесено за развој и подобрување на софтверот.

Прочитај повеќе

{mosimage}Во своето вчерашно соопштение за јавност, Yahoo! изјави дека во следниот период ќе изврши ограничено тестирање на услугата Google Adsense за објавување на реклами при пребарувања. Тестирањето ќе биде ограничено на 3% од резултатите во следните две недели и рекламите од AdSense ќе бидат прикажувани само во САД.

Прочитај повеќе

{mosimage}Сакате да дознаете што се случува во Парис, Њујорк, Токио или некој друг град во светот за кратко време? Читањето на вести (засега овозможени само од New York Times) според географска локација е најновото нешто во Google Earth и Google Maps и вчера беше претставено на официјалниот блог на Google за овие две апликации.

Прочитај повеќе

{mosimage}Европската Комисија, поточно телото на комисијата наречено Article 29 Working Party вчера објави мислење (препорака) од 29 страни во кое се тврди дека интернет пребарувачите немаат право да ги чуваат информациите за корисниците повеќе од 6 месеци бидејќи со таков начин на работа директно наштетуваат на корисничката приватност.

Прочитај повеќе

Пред неколку дена во американскиот весник The Sun беше објавен текст за Крис Кларк, компјутерски програмер кој пред 14 години го купил доменот Pizza.com за само 20 US долари a по неколку години и многу неуспешни обиди да направи нешто вредно со него, во петокот го продал за неверојатна сума од 2,6 милиони US долари.

Прочитај повеќе

{mosimage}Кинеските власти викендов дозволија пристап до англиската верзија на онлајн енциклопедијата Wikipedia. Блокирањето на содржините сепак не е целосно отстрането и текстовите за Тибет и слични политички теми се недостапни за пребарување. Пристапот до кинеската верзија на енциклопедијата и понатаму останува недостапен.

Прочитај повеќе

{mosimage}VoIPShield Laboratories открија повеќе од стотина сигурносни слабости и ранливости во VoIP (Voice over IP) системите на големите компании: Avaya, Cisco и Nortel. Со вакви ранливости во VoIP системите, хакерите можат да ги злоупотребат и искористат слабите VoIP системи како на пример за уценување преку услугата, индустриска шпиунажа преку снимање на разговори или крадење на […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Криминалните активности на интернет во последната година, според истражувањето "Internet Crime Report 2007" кое се однесува на пријави базирани во САД, спроведено од Crime Complaint Center (IC3)  и ФБИ покажува загуби од сајбер криминал од околу 239 милиони американски долари, сума за 40 милиони поголема од онаа во претходната година.

Прочитај повеќе