{mosimage}НАТО ќе го прошири опсегот на своето дејствување пратејќи го модерниот свет и технологијата заради можноста од развивањето на нови начини на војување користејќи го дигиталниот свет и неговите можности. Проширувањето на своите операции ќе биде извршено преку создавање на кибер-безбедносен бункер на НАТО лоциран во Естонија.

Прочитај повеќе

{mosimage}Американската компанија AOL денеска и официјално ја заврши аквизацијата на Bebo, веб мрежата за социјално вмрежување. Со овој потег, AOL го започна процесот за создавање на својата нова бизнис мрежа наречена People Networks која ќе претставува комбинација од Bebo, AIM, ICQ како и останатите веб платформи за социјални вмрежувања кои се во сопственост на AOL.

Прочитај повеќе

{mosimage}На хакерска конференција која треба да се одржи во Jуни ова лето во Њујорк за првпат на официјално и јавно ќе се тестира концептот за следење на луѓе. Овој социјален експеримент ќе се изврши со ставање на посебни беџови во кои ќе се наоѓаат електронски направи за следење на сите присутни на оваа конференција.

Прочитај повеќе

{mosimage}По завршувањето на долгата бета фаза 3 која требаше да биде последна, но заради разни проблеми беше продолжена во бета фазите 4 и 5, Mozilla конечно се реши викендов да ја објави најновата верзија на еден од најпопуларните веб прелистувачи Firefox, поточно верзија 3.0 Release Candidate 1.

Прочитај повеќе

{mosimage}Британскиот оператор за мобилни услуги, Vodafone, кој во Велика Британија овозможува пристап преку 2G, GPRS и 3G мрежи е првата компанија во светот која како стандарден пакет почна да нуди неограничен интернет пристап за фиксна месечна цена.

Прочитај повеќе

{mosimage}Популарната онлајн компанија Amazon.com вчера поднесе тужба до државата Њујорк заради изгласување на закон кој бара од интернет компании лоцирани надвор од оваа држава да пријавуваат данок при секоја продажба. Со ваквиот чекор, државата Њујорк се очекува да се збогати со над 50 милиони US долари до крајот на 2008.

Прочитај повеќе

{mosimage}Иако луѓето во сино веќе располагаат со голем број на алатки за компјутерска форензика и аналитика, овој пат добија помош и од гигантот Microsoft. Се работи за флеш драјв, наречен COFEE (Computer Online Forensics Evidence Extractor), кој располага со повеќе од 150 команди кои можат да бидат искористени за собирање на информации, декриптирање на лозинки, […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Иако луѓето во сино веќе располагаат со голем број на алатки за компјутерска форензика и аналитика, овој пат добија помош и од гигантот Microsoft. Се работи за флеш драјв, наречен COFEE (Computer Online Forensics Evidence Extractor), кој располага со повеќе од 150 команди кои можат да бидат искористени за собирање на информации, декриптирање на лозинки, […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Иако луѓето во сино веќе располагаат со голем број на алатки за компјутерска форензика и аналитика, овој пат добија помош и од гигантот Microsoft. Се работи за флеш драјв, наречен COFEE (Computer Online Forensics Evidence Extractor), кој располага со повеќе од 150 команди кои можат да бидат искористени за собирање на информации, декриптирање на лозинки, […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Иако Кина е земја со најголем број на жители во светот, многу од нив се сиромашни и немаат пристап до технологија т.е. до интернетот, но сепак и покрај овој факт, според бројките објавени од страна на кинеското Министерството за информации, Кина располата со 221 милиони интернет корисници.

Прочитај повеќе

{mosimage}Европскиот парламент вчера го одобри развивањето на еден од најзначајните технолошки проекти во својата историја – навигацискиот систем Галилео, кој треба да е одговор на американскиот Глобален систем за позиционирање (GPS) и на рускиот GLONASS. Проектот ќе чини над 3.5 милијарди евра и се очекува да биде завршен до 2013 година.

Прочитај повеќе

{mosimage}Со испраќање на еден вид ултиматум од две години, Европската Унија бара од гејминг индустријата да изнајде решение преку кое ќе може да ги заштити очите на малолетните од насилни и крвави сцени присутни во скоро секоја популарна игра. На прес конференцијата беше истакнато дека овој потег е важен бидејќи игрите значајно влијаат на општествениот […]

Прочитај повеќе