{mosimage}Денеска беа објавени петте победници на интернационалниот натпревар организиран од страна на Cisco за конфигурација на интернет мрежи, NetRiders. Натпреварот за прв пат се одржа онлајн на 9 јули и во него учествуваа претставници на над 24 земји. Наградата за победниците е спонзорирана академска тура низ Силиконската долина во Јануари 2009 година.

Прочитај повеќе

{mosimage}Секоја телекомункациска услуга во Србија ќе биде архивирана и под мониторинг во реално време од страна на надлежните органи за електронски надзор, се наведува во новиот правилник на Српската агенција за телекомуникации (РАТЕЛ). Според блогот Internodium ова е невкусно и го руши принципот на приватност.

Прочитај повеќе

{mosimage}Knol, новиот продукт на Google беше претставен пред два дена на официјалниот блог на компанијата. Knol е конкуренција на Wikipedia и им овозможува на корисниците да објавуваат авторски текстови на разни теми. Клучниот принцип на овој сервис е авторството на текстовите, кое досега недостасуваше на веб енциклопедијата Wikipedia. Исто така, текстовите не се само збир […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Друштвената мрежа Facebook.com денеска ќе го објави редизајнот на својот сајт откако не успеа да го стори тоа на предвидениот датум – 16 јули. Според она што засега може да се види на тест страната, редизајнот ќе донесе едноставност и поголема прегледност, што значи дека најпопуларната друштвена мрежа и целосно ќе биде прилагодена на веб […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Откако сите странски новинари беа избрикани од Зимбабве, блоговите и интернетот станаа едно од средствата за информирање на светот за теророт кој се случува во земјата. Тие станаа единствениот глас кој смее да го каже незадоволството на народот од секојдневието на Зимбабве.

Прочитај повеќе

{mosimage}Декард Кејн се враќа. Blizzard Entertainment потврди дека работи на Diablo III, продолжение на серијалот Diablo, RPG – игра која се продаде во преку 4 милиони копии од вториот дел, а 1 милион само во првата недела откако се објави на продажба, и која се уште ги држи рекордите за продажба на видео игра.

Прочитај повеќе

{mosimage}New York Times Company се подготвува да направи заеднички сајт со International Herald Tribune. Новиот заеднички сајт ќе го замени Ith.com и ќе има текстови за интернационалните политички, бизнис и културни вести. The International Herald Tribune е всушност компанија на NYTC, која беше преземена од нив во 2003.

Прочитај повеќе

{mosimage}Blizzard претстави додатен слој на сигурност за добро познатата игра World Of Warcraft. Дизајнирано за да се закачи за привезок, лесниот и водоотпорниот Blizzard Authenticator е електронски уред кој генерира код од шест бројки со само едно претискање на копче. Овој код е уникатен, валиден само еднаш и е активен на одредено време, што значи […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Nokia, eден од најголемите произведувачи на мобилни телефони и техничка опрема соопшти денеска дека ќе го купи сајтот Plazes.com. Ова е дел од стратегија на Nokia за проширување на своите услуги кон интернет мрежата и подобрување на софтверот во мобилните телефони.

Прочитај повеќе

Започна дебатата за користење на кирилична скрипта наместо латинична за интернет домените откако Димитри Медведев, претседателот на Русија рече дека кириличните домени се важни за зачувување на рускиот јазик. Сега и Бугарија официјално поднесе барање дo Интернет корпорацијата за доделени имиња и броеви (ICANN) за добивање на кириличен домен .бг. Со влегување на Бугарија во […]

Прочитај повеќе

{mosimage}(Сеуште неофицијално, ова се првите податоци на најновите графички картички на nVidia и AMD(ATi). Како што ќе се објавуваат нови податоци, ќе се прави надополнување на оваа вест.) Надополнување: Еве, не мина ни еден цел ден, а веќе мораме да се држиме до ветувањето и да ја надополниме веста од вчера. Конечно, се појавија првите […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Добро познатата компанија TriCipher, чија главна дејност претставува автентикација во внатрешните мрежи, од неодамна ја објави интеграцијата на услугата т.н. "myOneLogin" со популарните социјални мрежи: MySpace, LinkedIn, Plaxo, YouTube, Classmates, Friendster, како и Google, WebEx, Microsoft Outlook Web Access, SalesForce.com и други.

Прочитај повеќе