{mosimage}Неочекувано од McAfee – експеримент наречен The S.P.A.M. кој ќе трае еден месец во кој група на 50 доброволци од 10 земји ќе земат активно учество, односно ќе бидат спамирани секој ден и ќе ги блогираат своите искуства со цел да ја прикажат вистинската опасност која може да произлезе од спамот.

Прочитај повеќе

{mosimage}Вчера во вечерните часови Apple објави 11 QuickTime закрпи за двете верзии – и за Windows и за Mac оперативните системи. Компанијата истакнa дека само 2 од грешките би можеле да дозволат на хакери да извршат напад врз корисничкиот компјутер, а другите не биле толку сериозни.

Прочитај повеќе

{mosimage}Вчера компанијата Intel ги објави своите нови "Aтом" процесори кои главно се планирани да се користат во мобилни интернет уреди (џебни компјутери). Чиповите беа објавени во Шангај за време на настанот "Intel Developer Forum". Проектот кој до сега носеше кодирано име "Silverthorne" е успешно завршен со објавување на пет варијанти на процесори.

Прочитај повеќе

{mosimage}Yahoo! изјави дека во следните неколку дена дел од корисниците на нивниот е-маил сервис во одредени периоди нема да можат да пристапат до своите е-маилови бидејќи техничкиот оддел на компанијата извршува рутинска проверка и поправка на серверите започнувајќи од 31 март со цел да го подобри и забрза сервисот.

Прочитај повеќе

{mosimage}Пред само неколку дена, Engadget – популарен сајт кој објавува вести и рецензии за електронски производи и има добиено голем број на награди, во својата пошта доби малку необично писмено предупредување од страна на Deutsche Telekom, сопствениците на T-mobile брендот.

Прочитај повеќе

{mosimage}Google денеска го претстави својот револуционерен сервис за Gmail наречен Gmail Custom Time, кој дозволува на членови при испраќање на е-маил да ги внесат датумот и часот на испраќање со што на своите корисници им овозможуваат "никогаш повеќе да не задоцнат" со своите обврски.

Прочитај повеќе

{mosimage}Добро познатиот компјутерски црв StormWorm, според истажувачот Хозе Назарио од Arbor Networks, се враќа во нова примамлива кампања, овојпат користејќи го денот на шегата – 1ви Април. Кампањата се тврди дека започнала пред неколку часови, доколку неговата припрема траела последните неколку денови.

Прочитај повеќе

{mosimage}Adobe, или како што гласи официјалното име на компанијата Adobe Systems Inc. објави денеска дека ќе се приклучи на фондацијата Linux – непрофитна организација која промовира Linux и дека ќе ја објави алфа верзијата на својата интернет платформа AIR за Linux и најави објавување на дополнителни платформи.

Прочитај повеќе

{mosimage}BBC по неколку месечна работа утринава објави нов дизајн на својата веб страна BBC News. Според уредникот на BBC, страните ќе бидат досредувани во тек на наредните неколку дена. Новиот дизајн на сајтот се базира на претходно собраните мислења на посетители за дизајн и функционалност на истиот.

Прочитај повеќе

{mosimage}Денеска корисниците на google.com во САД можеа да забележат дека нешто е изменето на google.com откако најпрвин ќе се увереа дека нивниот прелистувач коректно ја вчитува страната и дека не се работи за грешка (ова беше мојата првична реакција), туку дека всушност црната позадина (која обично е бела) симболизира гасење на светлата како гест за […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Според изјавата на медиумите, Рон Кук, сопственикот на  компанијата Messenger Solutions, е обвинет поради прекршување на Computer Spyware Act и Consumer Protection Act од американскиот закон заради промовирање на неговите WinAntiVirus Pro 2007, System Doctor, Messenger Blocker и WinAntiSpyware продукти.

Прочитај повеќе

{mosimage}Бесплатната апликација со канцелариски програми OpenOffice.org вчера ја претстави својата најнова верзија 2.4. Најновата верзија е достапна за превземање за оперативните системи Windows, Linux и Mac OS X. Новата верзија на OpenOffice.org вклучува голем број на подобрувања, закрпи за сигурносни грешки и подобрена функционалност.

Прочитај повеќе