{mosimage}Во следниве неколку дена може да очекуваме од страна на Skype, компанија во сопствеништво на eBay Inc., да претстави неколку кориснички планови за овозможување неограничени интернационални разговори во 34 земји во светот за цена од само 10 долари месечно. Првичните шпекулациите беа потврдени од страна на Дон Алберт, потпретседателот на Skype за северна Америка.

Прочитај повеќе

{mosimage}Иаку сеуште не се знае што навистина ќе се случи, во текст објавен денеска на Time.com беше истакнато дека Стив Балмер и Microsoft почнале со најмување на лобисти кои како задача ќе имаат да ги убедат регулаторните тела во давање на зелено светло на евентуалната зделка, односно купувањето на Yahoo! од страна на Microsoft.

Прочитај повеќе

{mosimage}И покрај сите очекувања и статистики припремени од аналитичарите на Wall Street во кои се тврдеше дека Google нема да оствари голем профит во првата четвртина од 2008, Google денеска ги објави своите финансиски извештаи во кои на големо изненадување на сите, истакна дека во првата четвртина од 2008 година бележи зголемување на профитот од […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Денеска на официјалниот блог на Google за Google Earth и Google Maps беше објавена најновата верзија на популарниот софтвер за виртуелно истражување на земјината топка, Google Earth. Во верзијата 4.3 која засега е во бета издание ви се претставени поголем дел на подобрувања и неколку значајни промени како побрзо вчитување на 3D објекти и подобар […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Популарниот сајт The Pirate Bay преку својот најнов сервис Baywords ќе се обиде да докаже дека интернетот е медиум кој не треба да биде цензуриран или ограничен на било каков начин и дека сите негови корисници имаат право на целосна слобода во изразување. Baywords е блог сервис кој ќе им овозможи на блогерите да постираат […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Жител од Колумбија е осуден на 9 години затвор поради комплексна компјутерска измама на која потклекнале повеќе од 600 луѓе. Одговорен за измамата, Марио Симбакуеба Бонила (40), исто така бил осуден на 3 години надзор по неговото отпуштање како и забрана за пристап до компјутер и уреди кои овозможуваат пристап до интернет.

Прочитај повеќе

{mosimage}Google вчера објави дека ќе почне активно да ја користи технологијата за препознавање на слики во видеа со цел да се обиде да ги отстрани сите видео материјали на своите сајтови кои промовираат или содржат детска порнографија. Истата технологија за распознавање на слики засега е користена и за YouTube за да се спречи објавување на […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Тајванскиот произведувач на матични плочи и хардвер Asustek Computer Inc. поднесе тужба до федерален суд во САД во која ги обвинува IBM дека ги нарушиле и направедно искористиле патенти кои ги заштитуваат нивните начини за овозможување интернет простор и метод за работа на веб сервери. Asustek тврди дека IBM ги имаат искористено нивните патенти без […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Овој новитет со помош на сателитската технологија ги комбинира трите модерни технологии за својата услуга: сателитска навигација, напредно препознавање на објекти и примање на информации преку интернет. eyePhone е направен од страна на сопствениците на компанијата SuperWise Technologes AG,  Др. Ернст Пектл и Др. Ханс Гајгер, кои го создале системот за препознавање на слики и […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Еден од најпопуларните сајтови за торенти Demonoid.com по неколку месечен прекин повторно стана достапен за интернет корисниците. Сајтот беше затворен под притисок на правните органи и како што се наведува на сајтот "личните проблеми" на администраторот Deimos. Сајтот сега има нов администратор и е хостиран на сервери во Украина а пристапот до сајтот е преку […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Новиот продукт на Холивуд – Hulu.com кој овозможува бесплатно прегледување на видеа, епизоди и филмови онлајн со кратки прекини за реклами наскоро ќе им овозможи пристап до своите содржини на интернет корисниците ширум светот, за разлика од сегашниот пристап кој е ограничен само на посетителите од САД.

Прочитај повеќе

{mosimage}Adobe Systems Inc. го објави својот најнов продукт Adobe Media Player 1.0. Апликација создадена со помош на Adobe AIR, AMP 1.0 е медиа плеер лесен за користење кој им овозможува на корисниците едноставно да ги прегледуваат своите омилени видео содржини, и истовремено на компаниите да се рекламираат и да ги остварат своите маркетинг цели.

Прочитај повеќе