Луѓето се истражувачи, тоа е всадено во нашата ДНК, вели Рајан Вид во својот TED говор. Г. Вид е ко-основач и директор на Positron Dynamics компанијата која работи на развој на мотор кој како гориво ќе користи антиматерија.

Прочитај повеќе

Најголемиот ланец на физички продавници Walmart постигна договор да го користи облакот на Microsoft. Сервисите на Microsoft треба да овозможат и алгоритми за споделување на податоци и статистики од продажбата со продавачите. Сепак она што ги спои девете компании е ривалството кое го имаат со Amazon, потврди Сатја Наделa од Microsoft. Стратешкото партнерство кое почнува […]

Прочитај повеќе

ReachNow е одговорот на BMW на сервисите за превоз на патници како Uber и Lyft. Компанијата е во сопственост на BMW, а нуди исти или слични услуги како Uber. До моменталната промена сервисот нудеше различна услуга, како изнајмување на возила. Сега истиот сервис нуди изнајмување на возило, но истовремено нуди и изнајмување на возач. Барем […]

Прочитај повеќе

Дали некогаш сте се запрашале како живеат студентите во други држави? Благодарение на YouTube и на Џон Фиш сега не мора да замислувате како живеат студентите по компјутерскo инженерство на Харвард.

Прочитај повеќе

Не е никакво изненадување дека продажбата на компјутери е значително намалена последниве години. Сепак по 6 години пад, за прв пат по 2012 година е забележан пораст на продажбата на десктоп компјутери. Веста доаѓа од две компании кои работат истражување на пазарите, Gartner и IDC. Според IDC продажбата на компјутери во тримесечјето е порасната за […]

Прочитај повеќе

Не е честа ситуација технички компании да бараат регулација на технологијата. Сепак токму ова е случај со Microsoft кој од конгресот на САД побара што е можно побрзо да се донесе закон со кој ќе се регулира користењето на технологијата за препознавање на ликови. Дополнително, компанијата побара и поодговорно однесување од компаниите кои поседуваат ваква […]

Прочитај повеќе

Дали знаете дека некој животни кога се возбудени или вознемирени ја менуваат бојата? Луѓето секако не го прават ова сега, но би можеле да го прават во иднина. Технологијата веќе денес може да процени кога некој се срами, лаже или му е непријатно. Секако не доволно прецизно, но има значителен напредок. Токму оваа технологија која […]

Прочитај повеќе

Ок, можеби и не е, ама сепак Dolorean! Возилото кое се здоби со култен статус благодарение на „Враќање во иднината“ е најверојатно најкул возило со автономно управување. Возилото е изработено од Dynamic Design Lab на Универзитетот Станфорд. Секако она што го гледаме не е преимресивна технологија, ама Dolorean! Ако по некое чудо не сте го […]

Прочитај повеќе

Amazon помага за ширење на нацизмот и притоа си заработува. Компанијата продава производи со наци ознаки, вклучувајќи, слики, облека, накит, реплики на воена опрема и слично. Дополнително, некои групи продаваат и музика и книги кои ја „величат“ нивната идеологија на омраза. Amazon не само што им дозволувал на некои бизниси да заработат од продажба на […]

Прочитај повеќе

Дали знaете кој е најпопуларен сервис за плаќање на Интернет? Најверојатно насловот ги издаде и секако дека тоа е PayPal. Ова е приказаната на PayPal, Ebay и сервисите пред нив, кои го овозможија напредокот нa онлајн трговијата.

Прочитај повеќе

На сите кои ја следат состојбата на пазарот со електрични возила најверојатно им е јасна каква е состојбата со Tesla Motors. Компанијата има одличен производ, но нема капацитет за да произведе доволно автомобили. Tesla доцни со возила кои се продадени во претпродажба и требаше да бидат испорачани пред неколку месеци. Сепак минатата недела, компанијата за […]

Прочитај повеќе

Петнаесетти септември е „World Cleanup Day“ – денот е посветен на расчистување на околината и правење на животната околина поубава. „Празникот“ има и своја интересна апликација која може да се искористи. World Cleanup е достапна за Android и за iOS, преку соодветните продавници за апликации. Апликацијата овозможува следење на дивите депонии и одбележување на истите на мапите. […]

Прочитај повеќе