{mosimage} Еве една вест за помалите компјутерџии, нивните родители и професорите. Kodu, алатка за креирање на видео игри на Microsoft, одсега ќе биде достапна и за декстоп персоналните компјутери. Досега алатката беше достапна само за XBox 360. Kodu е алатка за креирање игри со која помалите ќе можат да си креириаат свои ликови, да ги […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Еве една интересна идеја – дали ќе користевте Firefox доколку нема додатоци (add-ons)? Популарниот прелистувач ја привлече публиката со илјадници додатоци со кои корисниците лесно и ефективно можат да си го персонализираат својот Firefox. Но, во блог пост Мајк Конор, шеф на девелоперите на Firefox, напиша дека Mozilla размислува за промена на начинот на […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Пред една година се симнаа 500.000 апликации од Apple App Store. Пред скоро 3 месеци, во септември, се симнаа 2 милијарди апликации. Денес Apple вели дека се симнати преку 3 милијарди апликации од App Store.

Прочитај повеќе

{mosimage} Mozilla ги повика корисниците да споделат идеја за дизајн на новиот Firefox 4, поточно на новиот ‘Home’ таб. Mozilla вели дека оваа копче, кое води до страната која сте ја наместиле како домашна страна, ќе биде преместено и ќе функционира како таб и ќе „има пристап до корисничките информации бидејќи не го напушта прелистувачот […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Mozilla Firefox 3.5, со 21.9 отсто од пазарот, е најпопуларниот прелистувач во светот, според статистиката на StatCounter. Оваа верзија на Firefox го надмина и Internet Explorer 7 (21.2 отсто). Барем во моментот Firefox 3.5 може да ужива во својата популарност. Но, на графиконот подолу се забележува пораст во користењето на Internet Explorer 8 кој […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Достапни се преку 20.000 апликации за Android, oперативниот систем на Google за мобилни телефони. Иако е само 1/5 од 100.000-те iPhone апликации, сепак ова е голем раст на Android на пазарот. Статистиката покажува дека бројот на Android апликации се зголемува постојано секој месец. Овој тренд дефинитивно ќе продолжи земајќи во обзир дека Android базираните […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Во Македонија има 20 пријави од корисници кои купиле нелиценциран софтвер, вели Microsoft објавувајќи извештај за „Денот на акција посветен на корисниците“, ден кој е наменет за истакнување на едукативна иницијатива и локални активности кои се превземаат за заштита на корисниците и за борба против пиратскиот софтвер. Според Microsoft, корисниците кои биле измамени и […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Серијалот на играта Call of Duty надмина 3 милијарди долари во продажба ширум светот. Вкупно, сите делови на симулацијата на војна, се продадени околу 55 милиони парчиња, вели Activision.

Прочитај повеќе

{mosimage}Излезе Opera 10.10. Оваа верзија од прелистувачот го содржи и Opera Unite, веб сервер преку кој корисниците можат да споделуваат слики, музика, веб сајтови, форуми… Се што споделува корисникот е хостирано на неговиот компјутер. „Дали сте некогаш споделиле 10ГБ слики директно од вашиот компјутер?“ пишува во соопштението од Opera во кое директорот на компанијата Џон […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Google го престави својот брз, едноставен, модифициран прелистувач т.е оперативен систем базиран на cloud computing концептот. За тие што не знаат cloud computing значи дека сите програми ви се на интернет, а вашиот компјутер служи само за конектирање на интернет, односно пристап до тие сервиси.

Прочитај повеќе

{mosimage} Live Labs на Microsoft го преставијa Pivot проектот кој е алатка со која не само што разгледуваат колекции слики, туку истите можат да се групираат и сортираат. Најинтересниот дел е што интеракциите со сликите изгледа забавно. Секоја од сликите е со висок квалитет и истата може да се линка до други слични со содржина […]

Прочитај повеќе

Go е експериментален, програмски јазик со слободен изворен код базиран на C++ со елементи на Python. Според Google, со овој програмски јазик ќе се поедностави програмирањето без да се изгуби во преформансите на апликациите. „Се почесто има бунтовни реакции против проблематичните системи како тие на Java и C++, што ги тера луѓето да користат динамични […]

Прочитај повеќе