Google ја купи BumpTop Теchnologies Inc. компанијата зад BumpTop апликацијата која го претвара стандардниот десктоп во 3D работна табла на која фајловите ги следат физичките правила како да се документи на реална работна маса.

Прочитај повеќе

Холандската Layar ја стартуваше првата продавница за мобилни апликации со проширената реалност нудејќи им можност на девелоперите преку Layar Reality Browser да понудат платено искуство во проширената реалност на повеќе мобилни платформи како iPhone или Android.

Прочитај повеќе

IM еволуираше, го надмина текстот и стигна до видео разговори – луѓето сакаат да споделуваат слики, видеа, линкови, пишува Пјеро Сиера од Microsoft во блог пост објаснувајќи го најновиот Windows Live Messenger кој вчера беше преставен во Бразил.

Прочитај повеќе

Research In Motions (RIM) го објави првото официјално видео од најновиот BlackBerry OС 6. Објавувањето на ОС 6 се поклопи со вчерашното објавување на два нови модели BlackBerry Bold 9650 и BlackBerry Pearl 3G.

Прочитај повеќе

Fix it e нов бета и беслпатен софтвер на Microsoft кој автоматски го проверува и поправа Windows оперативниот систем.

Прочитај повеќе

MeeGo е мобилен оперативен систем базиран на Linux, и овој слободен софтвер прв пат беше најавен на Светскиот конгрес за мобилна технологија 2010 како заеднички проект составен од мобилните ОС Moblin на Intel и Maemo на Nokia.

Прочитај повеќе

Google го подобри својот Docs сервис збогатувајќи го етирот за документи со додатни опции меѓу кои и едитирање во реално-време, односно можете да ги гледате сите промени до најмалиот знак. Додаден е и чат од страна со цел да се разговараат промените.

Прочитај повеќе

Спремав за факултет презентација на тема Free and Open Source Software и истражувајќи се најдов во дилема. Разгледувајќи го историјатот на слободниот софтвер, неговата дефиниција, филозофска основа и развој, почнав да размислувам за тоа дали сакам мојот софтвер да биде слободен. Според дефиницијата слободен е софтверот кој нема ограничување на користењето, дистрибуцијата и модификацијата, со цел да се проучи, подобри, развие и продолжи неговата основа, т.е. да продолжи да биде слободен софтвер….

Прочитај повеќе

Аdobe го објави Creative Suite 5 пакетот кој ги содржи професионалните програми како Photoshop, DreamWeaver, Illustrator, inDesign…

Прочитај повеќе

Mozilla ја објави бета верзијата на Firefox Lorentz, алатка која ќе го спречи срушувањето на прелистувачот поради плагин грешка. Доколку плагин како Adobe Flash, Apple QuickTime, Java или Microsoft Silverlight направи проблем Lorentz ќе го локалазириа табот, наместо да се сруши целиот прелистувач.

Прочитај повеќе

Apple конечно сфати дека ако другите можат да имаат мулти-таскинг опција, тогаш може и нивниот iPhone. „Moжеби не сме први, но ќе бидеме најдобри.“ рече Стив Џобс, директорот на Apple при преставувањето на новиот iPhone 4.0 oперативен систем.

Прочитај повеќе

Во видеото подолу Џејмс Кендрик од JkOntheRun.com покажува како неколку негови омилени апликации работат на новиот Apple уред, меѓу кои Twitteriffic (клиент за Twitter), NetNewsWire, iBooks, Safari, Maill… има и Kindle апликација за iPad. (Kindle e е-читач на книги од Amazon, кој се гледа како конкурент на iPad-от)

Прочитај повеќе