{mosimage} Во Македонија има 20 пријави од корисници кои купиле нелиценциран софтвер, вели Microsoft објавувајќи извештај за „Денот на акција посветен на корисниците“, ден кој е наменет за истакнување на едукативна иницијатива и локални активности кои се превземаат за заштита на корисниците и за борба против пиратскиот софтвер. Според Microsoft, корисниците кои биле измамени и […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Серијалот на играта Call of Duty надмина 3 милијарди долари во продажба ширум светот. Вкупно, сите делови на симулацијата на војна, се продадени околу 55 милиони парчиња, вели Activision.

Прочитај повеќе

{mosimage}Излезе Opera 10.10. Оваа верзија од прелистувачот го содржи и Opera Unite, веб сервер преку кој корисниците можат да споделуваат слики, музика, веб сајтови, форуми… Се што споделува корисникот е хостирано на неговиот компјутер. „Дали сте некогаш споделиле 10ГБ слики директно од вашиот компјутер?“ пишува во соопштението од Opera во кое директорот на компанијата Џон […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Google го престави својот брз, едноставен, модифициран прелистувач т.е оперативен систем базиран на cloud computing концептот. За тие што не знаат cloud computing значи дека сите програми ви се на интернет, а вашиот компјутер служи само за конектирање на интернет, односно пристап до тие сервиси.

Прочитај повеќе

{mosimage} Live Labs на Microsoft го преставијa Pivot проектот кој е алатка со која не само што разгледуваат колекции слики, туку истите можат да се групираат и сортираат. Најинтересниот дел е што интеракциите со сликите изгледа забавно. Секоја од сликите е со висок квалитет и истата може да се линка до други слични со содржина […]

Прочитај повеќе

Go е експериментален, програмски јазик со слободен изворен код базиран на C++ со елементи на Python. Според Google, со овој програмски јазик ќе се поедностави програмирањето без да се изгуби во преформансите на апликациите. „Се почесто има бунтовни реакции против проблематичните системи како тие на Java и C++, што ги тера луѓето да користат динамични […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Firefox, прелистувачот на Mozilla, денеска слави 5 години. Првата 1.0 верзија се објави на 9-ти ноеври 2004 година, а беше екперимент за самостоен прелистувач кој ќе биде алтернатива на прелистувачот од Mozilla Suite пакетот кој содржеше и клиент за имејл, IM клиент… Денес, Firefox е втор најпопуларен прелистувач во светот со 20 до 25 […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Mобилниот оператор Vip ја претстави новата услуга наречена Vip Communicator. Овој VoIP (Voice-Over-IP) софтверски клиент за комуникации овозможува бесплатни аудио и видео повици на глобално ниво, мултифункционален адресар, испраќање СМС и инстант пораки…

Прочитај повеќе

(ова е гостински рецензија на Mартин Рајовски. Рецензијата е направена на тест верзијата на Windows 7 (build 700), така да може да има минимални разлики со оригиналната верзија на Windows 7)

Прочитај повеќе

{mosimage} Mozilla Labs го престави Raindrop, платформа за поефикасно организирање на имејл пораките, како и пораките од Facebook, Тwitter, YouTube, месинџерите… Проектот се уште е во рана почетна фаза, а главниот фокус на проектот е да се истакнат важните пораки од непотребните, велат дизајнерите.

Прочитај повеќе

{mosimage} Дали знаете што е разликата меѓу веб прелистувач и веб пребарувач? „Се обидувам со месеци да и објаснам на мајка ми што е веб прелистувач, но без среќа“, вели Џејсон Тоф, маркетинг менаџер на Google кој направи кратко истражување за колку луѓето користат прелистувач и што знаат за него.

Прочитај повеќе

Овој викенд во Прага се оддржа втор по ред Mozilla Camp во Европа. Јас ја имав таа можност да присуствувам на настанот кој е посветен на работата и промоцијата на Firefox 3.5. Имаше околку 180 учесници, а целта на кампот е да се запознаат сите локализатори, девелопери, промотери и други помагачи на Mozilla проектот во Европа, како и да се запознаeме со новостите кај Firefox, Fennec, Firebux, Jetpack, новите промоции…

Прочитај повеќе