Благодарејќи на GPS ние знаеме каде сме и каде се останатите нешта околу нас. Благодарејќи на камерите можеме да ги покажеме тие места. Но, во тие мапи и слики фалат информациите. Тука се вмешува дигитално проширената реалност или аугментираната реалност.

Прочитај повеќе

{mosimage} Мozilla го објави Firefox за мобилните, кој во моментот работи само на Маемо, мобилниот оперативен систем на Nokia N900. Подолу е видео од Mozilla која ги објаснува навистина интересните опции за мобилниот Firefox, како синхронизација на прелистувачот на вашиот декстоп PC на мобилниот. Уште поинтересно, има и додатоци за мобилниот Firefox.

Прочитај повеќе

Купени се 100 милиони Тетриси за мобилните уреди од 2005 година до сега, со што ја прави оваа игра најпродаваната игра за мобилни телефони за сите времиња. Од една страна ова е неверојатно, но од друга знаеме дека Teтрис владее со светот уште од 1984 година. „Tетрис за мобилен ќе биде тука засекогаш. Како што […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Бидејќи неможел да си игра со децата поради медицински проблем, од кој сега е опоравен, малиот Камерун седејќи во болницата за деца Mattel UCLA во Санта Моника, САД, се заинтересирал за компјутерите. Така следејќи ги предавањата на Стенфорд Универзитетот на iTunes и пребарувајќи го интернетотот тој научил неколку програмски јазика.

Прочитај повеќе

{mosimage} Gartner, фирмата која врши ИТ истражувања, објави извештај за развојот на мобилните апликаци и приходите од тие продажби за 2009, како и предвидување за тој пазар до 2013 година. Според бројките во тој извештај ArsTechnica забележа интересен факт – Apple е единствениот крал на пазарот на апликации.

Прочитај повеќе

(Најновите информации, надополнувањата на текстот ќе ги најдете подолу под првобитниот текст) {mosimage} Долгоочекуваната видео игра Modern Warfare 2 од серијалот Call of Duty ги сруши сите рекорди со преку 5 милиони продадени копии, генерирајќи 310 милиони долари во САД и Британија за само 24 часа! Ова се само бројките за тие две земји. Играта […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Еве една вест за помалите компјутерџии, нивните родители и професорите. Kodu, алатка за креирање на видео игри на Microsoft, одсега ќе биде достапна и за декстоп персоналните компјутери. Досега алатката беше достапна само за XBox 360. Kodu е алатка за креирање игри со која помалите ќе можат да си креириаат свои ликови, да ги […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Еве една интересна идеја – дали ќе користевте Firefox доколку нема додатоци (add-ons)? Популарниот прелистувач ја привлече публиката со илјадници додатоци со кои корисниците лесно и ефективно можат да си го персонализираат својот Firefox. Но, во блог пост Мајк Конор, шеф на девелоперите на Firefox, напиша дека Mozilla размислува за промена на начинот на […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Пред една година се симнаа 500.000 апликации од Apple App Store. Пред скоро 3 месеци, во септември, се симнаа 2 милијарди апликации. Денес Apple вели дека се симнати преку 3 милијарди апликации од App Store.

Прочитај повеќе

{mosimage} Mozilla ги повика корисниците да споделат идеја за дизајн на новиот Firefox 4, поточно на новиот ‘Home’ таб. Mozilla вели дека оваа копче, кое води до страната која сте ја наместиле како домашна страна, ќе биде преместено и ќе функционира како таб и ќе „има пристап до корисничките информации бидејќи не го напушта прелистувачот […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Mozilla Firefox 3.5, со 21.9 отсто од пазарот, е најпопуларниот прелистувач во светот, според статистиката на StatCounter. Оваа верзија на Firefox го надмина и Internet Explorer 7 (21.2 отсто). Барем во моментот Firefox 3.5 може да ужива во својата популарност. Но, на графиконот подолу се забележува пораст во користењето на Internet Explorer 8 кој […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Достапни се преку 20.000 апликации за Android, oперативниот систем на Google за мобилни телефони. Иако е само 1/5 од 100.000-те iPhone апликации, сепак ова е голем раст на Android на пазарот. Статистиката покажува дека бројот на Android апликации се зголемува постојано секој месец. Овој тренд дефинитивно ќе продолжи земајќи во обзир дека Android базираните […]

Прочитај повеќе