Mozilla ја објави бета 1 на новиот Firefox 4 кој носи доста новитети и промени во изгледот. Пример, Firefox 4 ќе има табови над УРЛ барот, налик на Google Chrome, копчињата „stop“ и „reload” ‘e станат едно копче, ќе има заштита од срушување, односно ако има проблем ќе се гаси само еден таб не целиот прелистувач и друг куп детали како HTML5… кои сега и не се толку битни, сега за сега, бидејќи тоа што е важно е – колку е стабилна првата бета на Firefox 4 и како им се допаѓа на корисниците?

Прочитај повеќе

Финска стана првата земја која законски им гарантира пристап до интернет со брзина од 1Мbps (мегабит во секунда) на своите граѓани без врска дали се наоѓаат во град или во некое забутано селце. Секој мора да има пристап до „автопатот на информации“.

Прочитај повеќе

На италијанскиот Windowsette блог се појави наводно внатрешна доверлива презентација за Windows 8 каде се дискутираат идеи за идната верзија на оперативниот систем.

Прочитај повеќе

Microsoft Македонија го претстави Office 2010, последната верзија на популарниот софтвер користен за канцелариско работење. Од воведување на нови пакети за продажба до подобрување на функционалностите и перформансите, новата верзија на Office делува доста интересно и пред сé продуктивно.

Прочитај повеќе

По безбедносните проблеми со Flash, Adobe ја објави 10.1 верзијата како и AIR 2 достапни за Windows, Mac и Linux.

Прочитај повеќе

Microsoft ги објави веб базираните верзии на Word, Excel, PowerPoint и OneNote, алатките од Office пакетот. Со овие поедноставени бесплатни алатки – Office Web Apps – секој корисник со live.com профил ќе може да разменува, прегледува и уредува документи онлајн.

Прочитај повеќе

На WWDC Аpple покрај iPhone 4 го претстави и новиот Safari 5 прелистувач за Windows и Mac. Новините во новиот Safari се брзината и подобра компатибилност, а корисникот ќе може да одбере дали ќе пребарува со Google, Yahoo или Bing. Според Apple со Nitro JavaScript енџинот Safari 5 na Маc работи 30% побрзо од Safari 4.

Прочитај повеќе

Авторските права се зачнати во ерата на печатарската машина, и биле дизајнирани да одговараат на системот на централизирано копирање наметнато од самата технологија на печатење. Но режимот на авторски права воопшто не одговара со компјутерските мрежи – oва е краток увод на предавањето од култниот Ричард Сталман, предавање кое моментално се одржува во Holliday In во Скопје.

Прочитај повеќе

Сигурно се сеќавате на кул компјутерскиот интерфејс кој Том Круз го користи во „Minority Report”. Тој интерфејст пости и е креација на Џон Ундеркофлер.

Прочитај повеќе

Jaguar останува најбрзиот компјутер во светот според новата листа на топ500 суперкомпјутери во светот. Во оваа листа на второ место се искачи кинескиот Nebulae, оред американскиот Roadrunner. Најмногу суперкомпјутери има САД со повеќе од половина на листата, додека следуваат Британија со 28, Кина со 24, Франција со 26 суперкомпјутери…

Прочитај повеќе

Google им забрани на своите вработени да користат Windows. Гигантот е загрижен за безбедноста, после инцидентите со кинеските хакери, по што го забрани популарниот оперативен систем предлагајќи им алтернатива на новите вработени – или Mac OS или Linux, пренесува Financial Times.

Прочитај повеќе

Дали користите локализиран софтвер на македонски. Доколку не го користите, а постои локализирана верзија, зошто? праша HijackHacker на форумот.

Прочитај повеќе