Според „State of the Internet" извештајот на Mozilla, нивниот Firefox сега држи 30 отсто од пазарот на интернет прелистувачи односно над 350 милиони корисници го користат Firefox. Oва е сериознo искачување на Firefox на пазарот на прелистувачи, бидејќи долго време стоеше на 25% далеку оставајќи ги зад себе Chrome, Safari, Opera, но и далеку зад Internet Explorer кој е доминантен на пазарот.

Прочитај повеќе

Ние трошиме 3 милијарди часа дневно во играње онлајн игри? Тоа не е доволно, ни треба 21 милијарди часа посветени на гејминг за да може да го спасиме светот, вели Џејн МкГонигал од Институтот за иднината во својот говор на престижната TED конференција.

Прочитај повеќе

Mozilla објави додаток за Firefox кој ги собира вашите контакти од, пример, Twitter, Gmail… и ги склопува во синхронизирана датабаза со цел полесно да стапите во контакт со некој од вашите пријатели преку прелистувачот.

Прочитај повеќе

Поради пиратеријата, ширум Европа можат да се затворат 1.2 милиони работни места и бизнисите да имаат 240 милијарда евра загуба до 2015 година, се вели во извештајот на TERA Consultants подржан од Интернационалниот совет за трговија и од Европската Унија.

Прочитај повеќе

Истражување на GetJar, продавница за апликации, пазарот за овој вид софтвер ќе достигне 17.5 милијарди долари до 2012 година, а бројот на симнати апликации ќе достигне до 50 милијарди што е огромена бројка, 7 пати повеќе, од 7 милијарди симнати апликации во 2009 година.

Прочитај повеќе

Mozilla тестира додаток за Firefox прелистувачот со кој ќе можат да се менаџираат профилите, дали на друштвена мрежа, дали тие за Google и Yahoo сервисите. Алатката се уште е во почетна алфа фаза, но може да се инсталира и да се проба. Додатокот кој работи само со неколку сајта, Google, Yahoo, Facebook и Тwitter, можете да го симнете од тука.

Прочитај повеќе

Google Apps Marketplace е место за девелоперите директно да ги продаваат своите апликации на клиентите на Google. На самиот почеток околу 50 софтверски компании се заинтересираa да ги закачат своите бизнис апликации на „облакот“. Апликациите ќе бидат интегрирани во веб базираните Google Apps како на пример Google Docs.

Прочитај повеќе

{mosimage} И покрај големиот број бесплатни апликации за Аndroid девелоперот Едвард Ким успеа да го освои тој пазар и да заработува 13.000 долари месечно со својата апликација „Car Locator”. Користејќи GPS, слики, радари и тајмери, апликацијата ве потсетува каде сте паркирале, колку сте далеку од колата и уште колку време ви останало од купеното паркинг […]

Прочитај повеќе

Microsoft тестира преведување во реално време за мобилен телефон. Целиот телефонски разговор се преведува на различен јазик додека зборувате. Сличен проект беше најавен и од Google но за разлика од нив, кои само го најавија преведувањето, Microsoft објави видео од прототипот „Преведувачки телефон“ објаснуваjќи како работи преведувањето.

Прочитај повеќе

{mosimage} The Astonishing Tribe (TAT), шведска компанија за мобилен софтвер, ја престави Recognizr апликацијата со дигитално-проширена реалност која препознава лица преку камерата на телефонот. Recognizr прави 3Д модел на лицето со помош на PolarRose, a потоа на тој модел се додаваат контакт информациите како на пример Facebook и Twitter профилот, YouTube каналот, имејлот и секако […]

Прочитај повеќе

Холандската фирма Distimo ја објави својата презентација од Светскиот конгрес за мобилна технологија во која ја разгледува состојбата на продавниците за мобилни апликации. Нивната анализа го потврди фактот дека Apple е крал на мобилните апликации со над 150.000 апликации за разлика од Android кој има само 20.000 апликации. Интересен податок е што од 150-те илјади iPhone апликации дури 58% од нив се видео игри, а 18% се за забава.

Прочитај повеќе

{mosimage} Microsoft го најави екранот за избор на прелистувач за Windows наменет за европските корисници. Овој избор на прелистувачи е барање на Eвропската Унија за да се сруши монополот на Internet Explorer кој до сега се инсталираше заедно со Windows. IE држи над 65% од светскиот пазар на прелистувачи, а вистински конкурент му е само […]

Прочитај повеќе