Microsoft ја претстави новата апликација за навигација – PathGuide. Апликацијата доаѓа од развојниот центар на Microsoft во Азија. Внатрешната навигација е попроблематична од надворешната. Дополнително и цената за инсталирање на куп опрема која треба да се инсталира. За креирање на внатрешна мрежа потребни се барем одбележувачи (beacon) кои потоа ќе им помагаат на корисниците да ја […]

Прочитај повеќе

Помислата дека некој ѕирка во вашите прелистувачки навики знае да биде значително вознемирувачка. Добивање увид во таквото нешто e лесно со стандардните прелистувачи, но не и со Tor. Преку имплементирање алгоритми за „шетање“ низ бројни мрежи, Tor Browser спречува надгледување на вашата интернет конекција и дознавање кои сајтови ги посетувате, не заборавајќи, притоа, и да […]

Прочитај повеќе

Убавината е во едноставните работи, а нема ништо поедноставно од идејата која стои зад FreeDriveC. Преку едноставен интерфејс се нуди пристап до алатките на Windows и олеснети можности за исклучување или вклучување хибернација, пристап до напредни опции за подолг живот на батеријата , прилагодување на виртуелната меморија, управување со опциите за враќање на системот на […]

Прочитај повеќе

Кочечно Ubuntu е достапен и на Windows компјутерите. Оперативниот систем е достапен за преземање од Windows Store, засега за учесниците во Windows Insider програмата. Инсталацијата е речиси идентична како и инсталирањето на апликација од Windows Store. Единствената, но важна разлика е активирањето на „Windows Subsystem for Linux“. Функционалноста се наоаѓа во: Control Panel > Turn Windows features […]

Прочитај повеќе

Виртуелната реалност е поблиску од било кога. Иако хардверот има неверојатни можности, сепак недостатокот на содржини го прави преминот поголем предизвик. Токму тука Google ќе се обиде да ги надмине проблемите со Blocks. Станува збор за алатка која овозможува креирање на 3Д објекти за виртуелната реалност. Алатката е бесплатна, а наменета е за развој во […]

Прочитај повеќе

Учесниците во Insider програмата на Microsoft, можат да ја тестираат новата верзија на Windows 10 Insider build. Со оваа надградба фокусот е на видеоигрите и проширената реалност. Еден од новитетите кој е најлесно да се забележи е додавањето на графичкиот процесор во „Task Manager“. Ова значително ќе им помогне на гејмерите во графичките нагодувања, па ќе […]

Прочитај повеќе

Не е изненадување што Тим Кук е воодушевен од проширената реалност. Apple доцни зад Google, но има доволно време и уреди за да го надокнади загубеното време. Компанијата со iOS 11 започнува да ги проширува можностите на технологијата. Досега нема премногу примери за она што може да го направи Apple со надградбата на оперативниот систем, […]

Прочитај повеќе

Оние кои подолго време деинсталираат програми со алатката на студиото за софтвер, Nirsoft, дефинитивно ја паметат алатката MyUninstaller. Со оглед на тоа дека таквата алатка датира уште од 2003 година и е, по многу стандарди, застарена, авторите веќе некое време ви дозволуваат да ги деинсталирате непотребните работи со подобрената UninstallView. Како алатка во пренослива состојба, […]

Прочитај повеќе

Дејвид Робинсон на Stack Overflow сподели чуден податок. Програмерите кои користат Space за вовлекување на кодот, заработуваат повеќе од оние кои користат Таb. Ако ова е изненадување за вас и не ви се верува, не сте осамени, најголем дел од коментарите го отфрлаат овој податок. Анализата е направена врз основа на анкета на 28.657 корисници. Резултатите се повторуваат […]

Прочитај повеќе

Најновата верзија на Free Video Cutter Expert е одлично парче софтвер кое ќе ги задоволи вашите аматерски потреби при уредување видео материјали. На едноставен начин, можете да сечете и исфрлувате несакани делови од вашите омилени видеа. Free Video Cutter Expert ги подржува најпознатите формати како MP4, MKV, WMV, FLV, AVI, MPEG, MOV По подигнување на […]

Прочитај повеќе

Најновото Windows 10 Creators надополнување се одликува со бројни и долго посакувани новитети, како во поглед на изгледот и функционалноста, така и во поглед на безбедноста и гејмингот. Но, откако легна прашината и страстите се смирија, тешко е да не се запрашаме, што понатаму? Од Microsoft не нѝ дозволија долго да тапкаме во темно и […]

Прочитај повеќе

Гласовно управување со компјутерот е далеку од новитет, но она по што се разликуваат таквите асистенти денеска е поголема флексибилност во разбирање и извршување на комплексни команди. Иако со последното надополнување за Windows 10, Cortana стана уште подобра, милозвучната асистентка, и понатаму одбива да ја послуша вашата гласовна команда за исклучување, рестартирање или одјавување од системот. […]

Прочитај повеќе