И оваа епизода на поткастот започнува слично како и минатата, најпрво препораки за филмови и серии, а потоа супер видео игри. Тимот на GG PODKAST ви препорачува да ја рипнете филмската верзија на Monster Hunter, и да ја изгледате серијата Castlevania. Љубителите на игри може да погледнат неколку интересни наслови: GetsuFumaDen, Scarlet Nexus, Biomutant и […]

Прочитај повеќе

Како што кажува и самото име, SmartTools е колекција од корисни алатки кои ќе ви ги поедностават секојдневните активности. Од една појдовна точка добивате компас, ливела (васер-вага), педометар, како и конвертор на различни мерни единици (од температури, преку брзини, па се до мерки корисни при готвењето). Како понови членови во колекцијата со алатки, се истакнуваат […]

Прочитај повеќе

PhotoRoom e одлична iOS апликација која од неодамна е достапна и за Android. Со неа, можете да ги извлечете само луѓето или предметите од некоја фотографија и да ги поставите на некоја значително поинтересна позадина или ѕид во одредена боја. Апликацијата ги отстранува оригиналните позадини со само еден клик, а потоа автоматски ги истакнува само […]

Прочитај повеќе

Пред околу 6 месеци првата видеоигра на македонското студио Furious Avocado, Tie Dye успеа да надмине 60 милиони преземања. Сега само неколку месеци подоцна, надминати се и 100 милиони преземања. Со ова Tie Dye ја помести границата на својот рекорд. Бројката од 100 милиони преземања е уште поимпресивна со оглед на тоа дека станува збор […]

Прочитај повеќе

Нема никакво сомневање во огромната вредност на Xbox Game Pass, особено ултимативната претплата со која можете да играте огромен број игри преку компјутер, телефон, или конзола. Но, месецот мај се чини како далеку од завршен, особено кога ќе земете во предвид дека се поплочува патот за уште 15 феноменални игри. Па така, доколку ја вклучивте […]

Прочитај повеќе

Дали знаевте дека Notepad верзијата во Windows 10 е скоро идентична со верзијата од Windows 3.1? Windows 3.1 датира уште од далечната 1992 година! Од некоја причина, Microsoft или тврдоглаво одбиваат какви било значајни надградби за оваа алатка или слепо веруваат во правилото дека она што не е искршено не треба да се поправа. Како […]

Прочитај повеќе

Напомена: Ова е гостински текст од страна на студенти на ФИНКИ. IT.мк го објавува текстот интегрално во знак на поддршка на темата која се третира и мотивацијата за создавање на општествена дискусија на истата. Impostor Syndrome: чувство на недоволност, несовпаѓање во средината и сомневање во себеси; како и верување дека сите други се снаоѓаат многу […]

Прочитај повеќе

Project Starline е проект на Google кој наликува на сервис за видео разговор во виртуелната реалност, само што нема очила за виртуелна реалност. Технологијата која го овозможува ова е дисплеј базиран на светлина кој креира волумен и длабочина. Станува збор за следна генерација на видео разговори во „говорница“ кои ќе овозможат креирање на 3Д-модели на […]

Прочитај повеќе

По една година пауза поради пандемијата Ковид-19, Google I/O повторно се одржува. Конференцијата минатата година заедно со куп други беше дел од настаните кои се откажаа, но сега откако состојбата е колку-толку нормализирана настанот може да продолжи. Очекувано Google I/O е без публика која во живо може да ги следи презентациите, но може да се […]

Прочитај повеќе

Менталното здравје ги вклучува нашата емоционална, психолошка и социјална добросостојба. Грижа за менталното здравје на работното место претставува обезбедување здрава и позитивна работна атмосфера.  Со други зборови, атмосфера во која вработените имаат јасна слика за своите обврски и одговорности, а истовремено чувствуваат поддршка и знаат дека секогаш можат отворено да ги комуницираат своите потреби и […]

Прочитај повеќе

Изминатиот викенд за одржа првиот виртуелен хакатон за намалување на сивата економија во е-трговија, во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија. Десет тимови составени од студенти од Економскиот факултет, Скопје и ФИНКИ работеа на креативни решенија одговарајќи на еден од двата поставени предизвици “Едуцирај и мотивирај” и “Детектирај и сузбиј”.  По 48 часовна работа […]

Прочитај повеќе

Pexels е Android и iOS апликација која се одликува со над три милиони фотографии кои се лишени од авторски права и слободно можат да бидат користени за најразлични ваши проекти. Неодамна надополнетите апликации сега допринесуваат до полесно и поефикасно пронаоѓање, преземање и споделување фотографии и видео материјали. Pexels е одлична апликација која се одликува со […]

Прочитај повеќе