{mosimage}Nokia, eден од најголемите произведувачи на мобилни телефони и техничка опрема соопшти денеска дека ќе го купи сајтот Plazes.com. Ова е дел од стратегија на Nokia за проширување на своите услуги кон интернет мрежата и подобрување на софтверот во мобилните телефони.

Прочитај повеќе

Започна дебатата за користење на кирилична скрипта наместо латинична за интернет домените откако Димитри Медведев, претседателот на Русија рече дека кириличните домени се важни за зачувување на рускиот јазик. Сега и Бугарија официјално поднесе барање дo Интернет корпорацијата за доделени имиња и броеви (ICANN) за добивање на кириличен домен .бг. Со влегување на Бугарија во […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Комората за информатичко-комуникациски технологии и услуги (ИКТ Комора) при Сојузот на стопански комори на Македонија поднесе барање до Комисијата за заштита на конкуренцијата кој се основа на член 30, став 1 од Законот за заштита на конкуренцијата. Целта на ова барање е да се поведе постапка против Македонски Телеком А.Д. заради злоупотреба на концесијата што […]

Прочитај повеќе

{mosimage}(Сеуште неофицијално, ова се првите податоци на најновите графички картички на nVidia и AMD(ATi). Како што ќе се објавуваат нови податоци, ќе се прави надополнување на оваа вест.) Надополнување: Еве, не мина ни еден цел ден, а веќе мораме да се држиме до ветувањето и да ја надополниме веста од вчера. Конечно, се појавија првите […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Во неделата, на 8 јуни, во организација на Netcetera – Скопје, во сајбер-клубот Ентернет се одржа овогодишното финале на натпреварот во програмирање CodeFu. На наша голема радост, првите три места ги освоија нашите студенти – колеги [редоследно]: Панче Чавковски, Никола Постолов и Иван Миланов.

Прочитај повеќе

{mosimage}Вчера во хотелот Холидеј Ин во Скопје се одржа Македонско-естонска ИКТ конференција организирана од министерот за информатичко општество М-р Иво Ивановски, каде што естонските претставници од ИКТ индустријата ги презентираа своите компании. Конференцијата беше отворена со говорите на министерот Ивановски, министерот за странски инвестиции Глигор Ташковиќ и естонскиот пратеник Ханес Асток.

Прочитај повеќе

Бидејќи веќе има едно објаснување што точно претставува IDS (Intrusion Detection System), разните видови IDS и за што служат, ќе започнеме со инсталација и конфигурација на еден таков систем за детекција на наметнувања. За оваа пригода го избрав најпознатиот и највеќе распространетиот IDS систем во светот –Snort.

Прочитај повеќе

Денеска ќе видиме како да ја инсталираме најновата верзија на Убунту (8.04 – Hardy Heron), која ја препорачувам на сите почетници на Линукс како нивна прва дистрибуција. Туторијалот е објаснет во детали, со цел да може секој да го инсталира без разлика дали е експерт или почетник во областа на ГНУ/Линукс.

Прочитај повеќе

{mosimage}На пригодна свеченост во Средното општинско економско училилиште во Гостивар денеска беа ставени во функција 800 компјутерски работни станици, како дел од проектот на Владата „Компјутер за секое дете“. На свеченоста присуствуваа Министерот за информатичко општество Иво Ивановски и Министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкуловска.

Прочитај повеќе

{mosimage}Добро познатата компанија TriCipher, чија главна дејност претставува автентикација во внатрешните мрежи, од неодамна ја објави интеграцијата на услугата т.н. "myOneLogin" со популарните социјални мрежи: MySpace, LinkedIn, Plaxo, YouTube, Classmates, Friendster, како и Google, WebEx, Microsoft Outlook Web Access, SalesForce.com и други.

Прочитај повеќе

{mosimage}На 20-ти мај на голем број продажни места во Македонија беше објавено новото списание за компјутери, Click. Содржано од 92 страници и со цена од 90 денари, ова е второто македонско компјутерско списание присутно на пазарот во Македонија, заедно со Ентер.

Прочитај повеќе

{mosimage}НАТО ќе го прошири опсегот на своето дејствување пратејќи го модерниот свет и технологијата заради можноста од развивањето на нови начини на војување користејќи го дигиталниот свет и неговите можности. Проширувањето на своите операции ќе биде извршено преку создавање на кибер-безбедносен бункер на НАТО лоциран во Естонија.

Прочитај повеќе