{mosimage}Деновиве во соседна Србија беше објавен Edgios, модерен интернет пребарувач кој не се базира на централизирана технологија на пребарување и софтверски создадени роботи и пајаци кои го создаваат индексот. Наспроти ова, Edgios работи на принцип на поврзување на голем број на корисници кои создаваат еден вид peer-2-peer (P2P) мрежа која го создава пребарувачот.

Прочитај повеќе

{mosimage}Читателите на добро познатиот комичен веб стрип Xkcd.com, како и оние на YouTube, беа видно изненадени кога Google реши да објави функција која претходно беше посочена и исмејувана во хумористичен цртеж на сајтот. Функцијата е аудио преслушување на коментарите од страна на корисникот пред тие да бидат објавени јавно.

Прочитај повеќе

{mosimage}Според предвремените соопштенија кои компанијата ги доставува за да ги припреми системските администратори како и обичните корисници, следниот вторник, односно на 14 Октомври, Microsoft планира да објави 11 нови закрпи за своите продукти, меѓу кои 4 се означени како критично важни.

Прочитај повеќе

{mosimage}По проблемите со големите финансиски загуби на YouТube, најголемата онлајн заедница за размена на видео содржини во светот и неможноста да се изнајде најадекватно комерцијално решение, компанијата конечно излезе со конкретна солуција.

Прочитај повеќе

{mosimage}Уште еден проект да се „допре“ вселената со информатичката технологија. Стотитина фотографии, цртежи и текстуални пораки беа испратени до планета 20 светлосни години одалечена од Земјата. Дали ќе допре до вонземјаните? Ако се случи тоа тогаш како ќе реагираат вознемјаните на стотиците пораки пратени од корисниците на социјалната мрежа Bebo?

Прочитај повеќе

{mosimage}Додека акциите им тонат и ја доживуваат најниската вредност во последните пет години, најверојатно за да изградат доверба кај посетителите, Yahoo! активно и забрзано деновиве објавува нови алатки за своите корисници. Едни од поинтересните се Yahoo! Web Analytics и Yahoo! Calendar, и двете засега бета верзии.

Прочитај повеќе

{mosimage}Судските пресуди ќе се најдат онлајн на www.pravo.org.mk. Ова е нешто ново и доста корисно, досега на истата веб-страна можеа да се најдат сите закони и нивните измени. – Ова значително ќе придонесе кон квалитетот и ефикасноста на работата на судовите, а граѓаните поефикасно ќе бидат информирани за судиската практика на Врховниот суд – рече […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Фондацијата Mozilla и официјално ја објави тест верзијата на софтверот за гео-локација Geode кој во иднина се планира да биде интегриран во прелистувачот Firefox, почнувајќи од верзијата 3.1. Системот ги подржува спецификациите за геолокација на W3 конзорциумот и се очекува да го подобри веб искуството на корисниците.

Прочитај повеќе

{mosimage}Астронаутот Greg Chamitoff од вселенската станица International Space Station, 350 километри над планетата одговара на прашања секоја недела, a видеата односно одговорите можат да се погледнат на YouTube или на официјалниот сајт на NASA. Доколку ве интересира нешто за вселената можете да му ги пратите прашањата на астроунаутот Chamitoff преку сајтот на NASA или со […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Со програма наречена Interception Modernisation Programme, владата на Велика Британија ќе им овозможи на своите тајни служби да имаат пристап до секоја е-маил и СМС комуникација во државата, која дополнително ќе биде и архивирана. Во програмата се вклучени британските тајни служби GCHQ, MI5, MI6 и државната полиција кои со пристапување до заеднички компјутерски систем ќе […]

Прочитај повеќе

IT.mk редакција

во Свет

{mosimage}Како и кај секој интернет сервис кој брзо се развива, така и Twitter започна да забележува проблеми со огромни количини на несакани и рекламни пораки. Со цел да го спречат ширењето и да се справат со спамот, Twitter претстави нов профил на кој ќе можете со директна порака да пријавувате спам пораки.

Прочитај повеќе

{mosimage}Не е само актуелната економската криза фактор за падање на акциите на ИТ компаниите. Во овој случај, фактор за ниската вредност на акциите на Apple до најниската точка во последните 52 недели е гласина од iReporter, сајт за граѓанско новинарство на CNN, на кој се најде приказна дека Steve Jobs, извршниот директор на Apple, има […]

Прочитај повеќе