{mosimage}По завршувањето на долгата бета фаза 3 која требаше да биде последна, но заради разни проблеми беше продолжена во бета фазите 4 и 5, Mozilla конечно се реши викендов да ја објави најновата верзија на еден од најпопуларните веб прелистувачи Firefox, поточно верзија 3.0 Release Candidate 1.

Прочитај повеќе

{mosimage}Британскиот оператор за мобилни услуги, Vodafone, кој во Велика Британија овозможува пристап преку 2G, GPRS и 3G мрежи е првата компанија во светот која како стандарден пакет почна да нуди неограничен интернет пристап за фиксна месечна цена.

Прочитај повеќе

{mosimage}Популарната онлајн компанија Amazon.com вчера поднесе тужба до државата Њујорк заради изгласување на закон кој бара од интернет компании лоцирани надвор од оваа држава да пријавуваат данок при секоја продажба. Со ваквиот чекор, државата Њујорк се очекува да се збогати со над 50 милиони US долари до крајот на 2008.

Прочитај повеќе

{mosimage}Еден од најпопуларните македонски забавни портали кој веќе три години е присутен на веб просторот, вчера го претстави својот нов изглед кој тежнее кон последните веб 2.0 трендови. Порталот Кајгана иаку со нов дизајн, сепак ги задржува главните стари и добро познати категории, но сега малку подсредени и надополнети.

Прочитај повеќе

{mosimage}Иако луѓето во сино веќе располагаат со голем број на алатки за компјутерска форензика и аналитика, овој пат добија помош и од гигантот Microsoft. Се работи за флеш драјв, наречен COFEE (Computer Online Forensics Evidence Extractor), кој располага со повеќе од 150 команди кои можат да бидат искористени за собирање на информации, декриптирање на лозинки, […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Иако луѓето во сино веќе располагаат со голем број на алатки за компјутерска форензика и аналитика, овој пат добија помош и од гигантот Microsoft. Се работи за флеш драјв, наречен COFEE (Computer Online Forensics Evidence Extractor), кој располага со повеќе од 150 команди кои можат да бидат искористени за собирање на информации, декриптирање на лозинки, […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Иако луѓето во сино веќе располагаат со голем број на алатки за компјутерска форензика и аналитика, овој пат добија помош и од гигантот Microsoft. Се работи за флеш драјв, наречен COFEE (Computer Online Forensics Evidence Extractor), кој располага со повеќе од 150 команди кои можат да бидат искористени за собирање на информации, декриптирање на лозинки, […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Иако Кина е земја со најголем број на жители во светот, многу од нив се сиромашни и немаат пристап до технологија т.е. до интернетот, но сепак и покрај овој факт, според бројките објавени од страна на кинеското Министерството за информации, Кина располата со 221 милиони интернет корисници.

Прочитај повеќе

{mosimage}Европскиот парламент вчера го одобри развивањето на еден од најзначајните технолошки проекти во својата историја – навигацискиот систем Галилео, кој треба да е одговор на американскиот Глобален систем за позиционирање (GPS) и на рускиот GLONASS. Проектот ќе чини над 3.5 милијарди евра и се очекува да биде завршен до 2013 година.

Прочитај повеќе

{mosimage}Со испраќање на еден вид ултиматум од две години, Европската Унија бара од гејминг индустријата да изнајде решение преку кое ќе може да ги заштити очите на малолетните од насилни и крвави сцени присутни во скоро секоја популарна игра. На прес конференцијата беше истакнато дека овој потег е важен бидејќи игрите значајно влијаат на општествениот […]

Прочитај повеќе

{mosimage}По објавување на плановите за свое ребрендирање од Македонски телекомуникации (МТнет) во T-Home брендот на Дојче Телеком и менување на своето трговско име во Македонски Телеком – акционерско друштво за електронски комуникации, компанијата најави и дека од 4 мај е-маил корисниците на сервисот на МТнет (@mt.net.mk) ќе имаат нов домен, @t-home.mk.

Прочитај повеќе

{mosimage}Минатиот викенд, според блогерскиот запис на сигурносната компанија NetCraft, некој успеал да експлоатира слабост присутна на официјалниот сајт на Барак Обама, кандидат за претседател на САД на следните избори. Што е уште поинтересно, нападот овозможувал пренасочување на сообраќајот кон сајтот на ривалот на Обама, Хилари Клинтон.

Прочитај повеќе