{mosimage}Детални податоци од околу 500.000 онлајн банкарски сметки, кредитни и дебитни картички се украдени од тројанец кој е опишан како “еден од најнапредните примероци на криминален софтвер кој воопшто е создаден”. Тројанецот Sinowal беше откриен од сигурносниот сектор на компанијата RSA, која помага во обезбедувањето на мрежите на најдобрите 500 компании во САД.

Прочитај повеќе

{mosimage}Владата на Република Македонија ја согледа потребата од изготвување на Национална стратегија за развој на широкопојасен интернет, покрај веќе постоечките стратегии за електронски комуникации со информатички технологии и за развој на информатичкото општество.

Прочитај повеќе

{mosimage}Во просториите на Клубот на Пратеници се одржа јавна дебата за развој на стратегијата за широкопојасен интернет. На јавната дебата учествуваа преставници од Власта, министрите Иво Ивановски и Миле Јанакиевски, како и преставници на операторите кои нудат широкопојасен интернет, како и преставници на други бизнис сектори, блогосфера и медиумите.

Прочитај повеќе

{mosimage}Bakasoftware, компанија со интернет протокол адреса во Русија, продава лажен анти-вирус и според весникот International Herald Tribune заработува 5 милиони долари годишно. Програмот кој е наречен Antivirus XP 2009 ги напаѓа само компјутерите кои користат Windows на англиски јазик, доколку е руски самиот програм се прекинува.

Прочитај повеќе

{mosimage}Масивниот мултиплеер на Blizzard изброи 11 милиони играчи. Една од најпопуларните и најуспешните игри, World of Warcraft стана попозната како феномен отколку видео игра. Играта започна во 2004 година кога за само 24 часа успеа да продаде неверојатни 2.4 милиони копии, а вкупно 3.5 милиони во првиот месец.

Прочитај повеќе

{mosimage}Откако сите други, од Facebook до Twitter, одамна започнаа да нудат додатни веб апликации и платформи за нивно развивање кои несомнено го подобрија искуството на корисниците, LinkedIn, иаку *малку* подоцна, сепак се приклучи на овој тренд и денеска најави можност за додавање на неколку веб апликации на корисничките профили.

Прочитај повеќе

{mosimage}… за да ги земете парите пратете ни ги информациите од вашата сметка и платете ни 100 евра за да средиме со документацијата“ – ваквиот спам е-маил е познат на многумина, но сепак 1 од 44 луѓе губат пари од интернет измами во последниве 12 месеци, некои дури и до 7.000 долари, според анкета на […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Добри вести за корисниците на iPhone. Како прво, Google објави бесплатна верзија на нивниот софтвер Google Earth за Apple iPhone. Како второ, се чини дека iPhone firmware-от 2.2 ќе поддржува Street Views во Google Maps апликацијата. Заедно, овие промени ги зголемуваат интерактивните можности на мапите на iPhone.

Прочитај повеќе

{mosimage}За да се зачуваат видео игрите и нивната култура во Велика Британија, поточно Брадфорд, се отвара првиот Национален Музеј за видео игри. Архивата е проект на Nottingham Trent универзитетот и National Media музејот. Во музејот ќе се архивираат видео игрите од првата Pong од 1972 до најновите мега-хитови.

Прочитај повеќе

{mosimage}Американската војска го третира Twitter, популарен друштвен сервис за микро-блогирање, како алатка со која ќе се координираат терористички напади и активности. Ова е разгледано со извештајот на 304-тиот Батаљон за воено разузнавање на американската армија.

Прочитај повеќе

{mosimage}Бројот на тинејџери кои се впуштаат во hi-tech криминал е во постојан пораст според експертите по компјутерска сигурност. Сé поголем е бројот на форуми на кои од страна на тинејџери се разменуваат броеви од кредитни картички, се споделуваат алатки за крадење на лични податоци како и разменување на хакерски трикови и вештини. Со оглед на […]

Прочитај повеќе

{mosimage}Европската Унија ќе започне поконкретна борба против мулти-милионската педофилска индустрија, поточно детската порнографија онлајн. Имињата за луѓето кои се сомничат дека профитираат од детската порнографија се дадени на властите на 27 Европски држави.

Прочитај повеќе