Griffith универзитетот од Австралија го воведе креативното пишување твитови како задолжителен предмет за своите студенти по новинарство. Студентите го користат Twitter како „вежба за рефлектирање на себе“ вели Жаки Едварт, предавач на универзитетот.
 
„Твитовите на некои студенти не се толку суштински како што сакаме да бидат. Но не знам дали ако напишат есеј, ќе биде подобро“ вели г-ѓа. Едварт за Sydney Morning Herald.

Прочитај повеќе

{mosimage}Европскиот Парламент попушти под притисок што побрзо да ги спроведе телеком реформите, и го тргна амандманот 138 во кој пишуваше дека интернетот е основно право и слобода и „може да се одземе само под исклучителни околности, вклучувајќи судски процес.“

Прочитај повеќе

Министерството за информатичко општество објави работната верзија на „Стратегијата за е-Влада 2010 – 2012“ и ги повика граѓаните да споделат идеи и предлози.
 
„Земајќи во предвид дека при подготовката на овој документ сакаме да ги вклучиме сите засегнати страни, подолу на страницата Ви ја ставаме на располагање работната верзија на Стратегијата за е-влада на која можете да давате Ваши предлози и забелешки.“ пишува МИО.

Прочитај повеќе

Македонската Е-Спорт Федерација е овогодинашниот организатор на квалификациите за Counter-Strike 1.6 за WCG (World Cyber Games) кои ќе се одржат на Градскиот Плоштад во Скопје на 24-ти и 25-ти октомври. Победникот на квалификациите оди на големото финале на WCG кое годинава ќе се одржи во Ченгду, Кина и ќе трае од 11-ти до 15-ти ноември.

Прочитај повеќе

{mosimage} Твитовите ќе станат дел од резултатите кои луѓето ги пребаруваат на интернет преку Bing и Google. Двата гиганти во ист ден ја најавија соработката со сервисот за микро-блогирање. „Twitter произведува милиони твита секоја минута на најразлични теми. Ако се погледнат твитовите во форма на податоци тогаш нивната моќ е огромна. Иновативните сервиси како Twitter […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Мобилниот оператор VIP и Тутунска Банка стартуваа интересна услуга за надополнување на сметката преку банкоматите на Тутунска банка. Сметката може да се надополни со сите картички, дебитни или кредитни, од MasterCard и Visa и сите домашни платежни картички. Надополнувањето може да биде во износ од 100 до 5.000 денари.

Прочитај повеќе

{mosimage} Паметното користење на друштвените мрежи може да направи еден настан подинамичен и успешен. Ова го видовме на дело на неодамнешната „Glocal: Inside Social Media“ конференција, чија тема беше користењето на друштвените мрежи како алатки за бизнис, култура, комуникација, медиуми, национализам….

Прочитај повеќе

{mosimage} Можеби не и веруваме, можеби и не ја сакаме, но сите ја користиме онлајн енциклопедијата. Околу 90 отсто од 384 испитаници ја користат Wikipedia како извор на информации. 51.6 отсто или 198 луѓе oд нив ја користат редовно, a 145 луѓе или 37.8 отсто ја користат, но не и веруваат. Само 10.7 отсто или […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Дизајните на Apple се уметност. Најновото што го објави Apple e Magic Mouse, компјутерско глувче на допир, без копчиња. Горниот дел каде што се сместени копчињата е заменет со сензорите за допир, истите како на iPhone и iPod Touch. Зависно каде ќе стиснете, лево или десно, сензорите ja препознаваат страната и реагираат како соодветното […]

Прочитај повеќе

Coca-Cola стартува маркетинг кампања која вклучува друштвени мрежи, блогери и 206 земји. „Expedition 206" е проект кој ќе прати 3 блогери кои ќе се прошетаат низ 206 земји за 1 година. Блогерите ќе разговараат со луѓето за Coca-Cola и нејзините производи и сите патописи, слики, блог постови и видеа ќе ги објават на друштвените мрежи: Facebook, Twitter, Flickr, YouTube…

Прочитај повеќе

{mosimage}Американската шпиунска организација ќе ви ги чита блоговите, ќе ви ги следи твитовите и дури ќе проверува кои книги сте ги купиле од Amazon, пишува Wired. In-Q-Tеl, делот за инвестиции на CIA, фрла многу пари во Visible Technologies, софтверска компанија која е специјализирана за мониторинг на друштвените мрежи, известува Wired магазинот кои пишуваат дека ова […]

Прочитај повеќе

{mosimage} Facebook подготвува ре-дизајн на профил страните. Ова се откри од една презентација испратена од друштвената мрежа до маркетинг агенциите. Презентацијата покажува дека новиот дизајн се фокусира на повеќе содржина. По се изгледа Facebook сака да ги направи профилите поактивни, собирајќи ги сите интересни информации од пријателите на почетната страна. Повеќе внимание ќе добијат и […]

Прочитај повеќе